Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Gašparovič: Slovensko pomôže Čiernej Hore priblížiť sa EÚ

Ivan Gašparovič (vľavo) prijal vo svojom paláci 10. júla 2007 v Bratislave prezidenta Čiernohorskej republiky Filipa Vujanoviča.
Ivan Gašparovič (vľavo) prijal vo svojom paláci 10. júla 2007 v Bratislave prezidenta Čiernohorskej republiky Filipa Vujanoviča. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Slovensko chce pomôcť Čiernej Hore priblížiť sa k Európskej únii a NATO. Zároveň sa zaujímalo o možnú účasť slovenských firiem na rekonštrukcii čiernohorských vodovodov.

Po stretnutí s prezidentom Čiernej Hory Filipom Vujanovičom to povedal prezident Ivan Gašparovič. "Trošinku si (Slovensko) dáva aj za takú povinnosť, aby sme Čiernej Hore ako budúcemu potenciálnemu členovi pomáhali pri (...) rýchlejšom prekonávaní tých podmienok, ktoré najmä Európska únia vyžaduje," vyhlásil slovenský prezident. Vujanović dodal, že Čierna Hora sa che stať členom EÚ a NATO tak, ako Slovensko.

Gašparovič po rokovaní potvrdil, že obaja prezidenti diskutovali aj o možnej účasti slovenských firiem na rekonštrukcii tamojších vodovodov. Čiernohorský prezident doplnil, že slovenské firmy by mohli v jeho krajine investovať aj do energetiky.

Obaja prezidenti sa nevyhli ani diskusii o juhosrbskej provincii Kosovo, ktorého väčšinové albánske obyvateľstvo sa snaží získať nezávislosť. Prezident Čiernej Hory, ktorá susedí i so Srbskom aj s Kosovom, sa však nechcel k možnej nezávislosti príliš vyjadrovať. "Domnievam sa, že by nebolo dobré, keby sa Čierna Hora v tomto veľmi citlivom procese v súčasnosti vyjadrovala, aký zaujme postoj," povedal novinárom.

Čierna Hora získala vlani nezávislosť po referende, na ktorom sa podieľali slovenskí diplomati Miroslav Lajčák a František Lipka. Vujanović prišiel oficiálne na Slovensko ako prezident nezávislej Čiernej Hory po prvý raz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu