Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Objavili sa organizované komentáre na Facebooku: Nová kampaň likviduje hejt

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Mladí Slováci sa rozhodli bojovať proti nenávisti v komentároch. Nevydržali pozerať sa na hnus, ktorý zaplavil komentáre v článkoch a vymysleli spôsob, ako tomu čeliť. Dokonca sa im podarilo vyhrať súťaž organizovanú prezidentom Andrejom Kiskom. V rozhovore pre Topky hovorí o projekte Veronika Pavlíková Klindová a Peter Baus.

Kde sa zrodil nápad vytvoriť kampaň #somtu?

Veronika: Ľudia na sociálnych sieťach často nečítajú články, idú rovno do diskusií, ktoré sú hneď pod nimi. Takmer každá diskusia pod článkom o Rómoch, utečencoch, LGBT je plná veľmi hrubých vyjadrení a osobných útokov. Ak by toto malo byť to jediné, čo si ľudia z danej témy zoberú, je to katastrofa. Videla som veľa takýchto komentárov a hnevalo ma to. Chcela som s tým niečo urobiť.

Kedy sa zrodila myšlienka rozvíjať túto kampaň aj u nás?

Veronika: V momente, keď som sa dozvedela o švédskej iniciatíve #Jagärhär. Par dni potom som sa stretla s jedným Švédom. jeho organizácii pomohla skupina rozbehnúť pod postom na Facebooku diskusiu, ktorá miesto nadávok išla k veci.

Objavili sa organizované komentáre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR, SITA, Facebook/Andrej Kiska)

Na akom princípe fungujete?

Veronika: Je to veľmi jednoduché. Člen zazdieľa do skupiny link na diskusiu, ktorá práve prebieha na facebookovej stránke mainstreamového média či stránky a prevažuje v nej hejt. Ostatní, ktorí majú čas a priestor a považujú to za dôležité, môžu sa do diskusie zapojiť. Pri našich komentároch používame označenie #somtu.

Prečo ste sa zamerali práve na komentáre pod článkami na Facebooku?

Veronika: Je to sociálna sieť, kde trávia ľudia najviac času, tu sa vyjadrujeme k spoločenskému dianiu, zdieľame a komunikujeme.

Peťo: V zahraničí fungujú viac aj iné sociálne siete alebo platformy, napr. Twitter. Na Slovensku však má Facebook dominantné postavenie a postupne sa mnohé diskusie, ktoré predtým prebiehali na fórach jednotlivých webov presúvajú práve sem, preto sme sa zamerali primárne na Facebook.

Prezentácia projektu v prezidentskom paláci
Zobraziť galériu (6)
Prezentácia projektu v prezidentskom paláci  (Zdroj: TASR, SITA, Facebook/Andrej Kiska)

Koľko ľudí je v tíme, resp. koľkí sa zapájajú?

Veronika: Jadro tímu tvorí sedem ľudí, to sú programátori, grafička, moderátori na facebooku. Ďalej sa k nám pridala aj partia psychológov z internetovej poradne pre mladých IPčko. Spolupracujeme s viacerými dobrovoľníkmi. V skupine je momentálne cez 3000 ľudí, ďalších 1200 čaká na schválenie. S rastúcim počtom členov sa do diskusií zapája čoraz viac ľudí, ťažko odhadnúť presné číslo, keďže nie každý pri svojom komentári použije tag.

Môžu sa k vám ľudia pridať? Ako?

Veronika: Stačí si skupinu nájsť cez vyhľadávanie na Facebooku, kde treba zadať #somtu. Potom treba kliknúť možnosť pridať sa. Ak má človek dôveryhodný profil a sám nešíri nenávistné obsahy, je do skupiny prijatý. V opačnom prípade je žiadosť zablokovaná, takých prípadov je ale minimum. Ak je profil neprístupný, riešime to cez osobné správy, alebo je prihláška zamietnutá.

Objavili sa organizované komentáre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR, SITA, Facebook/Andrej Kiska)

Dá sa nejako vyčísliť alebo kvantifikovať doterajší prínos kampane?

Veronika: Ťažko sa niečo také hodnotí v takom krátkom čase, ale už teraz vidíme, že diskusie, do ktorých sa skupina zapojila prešli od vulgárnych vyjadrení, prianí smrti a osobných útokov, k vecným argumentov a ľudskosti.

Peťo: Vieme povedať, že členovia skupiny #somtu sa zapojili už minimálne do stovky diskusii a pridali tisíce komentárov alebo reakcií. Skutočný prínos, ktorý je pre nás najdôležitejší, a to väčšia slušnosť a vecnosť v diskusiách, však vyžaduje viac času na posúdenie a zhodnotenie.

Vytvorili ste aj aplikáciu #somtu, prezraďte o nej viac.

Peťo: V rámci prezidentskej výzvy proti extrémizmu sme vytvorili prototyp aplikácie, ktorá má pomôcť členom našej skupiny diskutovať na Facebooku. Hlavnými výhodami sú napr. notifikácie, ktoré môžu členovia skupiny #somtu dostávať priamo do mobilných telefónov. Aplikácia tiež umožňuje priame napojenie na databázu faktov a argumentov z našej webovej stránky, ktoré sú takto v diskusii ľahko vyhľadateľné a použiteľné. Aplikácia tiež bude obsahovať možnosť nahlásiť príspevky pokiaľ by vzniklo podozrenie, že porušujú pravidlá Facebooku alebo ide o trestné činy.

Objavili sa organizované komentáre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR, SITA, Facebook/Andrej Kiska)

Ako by ste odpovedali na námietku, že ste len skupina ľudí, ktorá útočí na názory, ktoré sa jej nepáčia?

Peťo: V skupine #somtu nemáme vyhradené názory na jednotlivé témy. Nepáči sa nám iba spôsob akým ľudia svoje názory prezentujú cez nenávisť, vyhrážanie sa, osočovanie a hejt, prípadne ak šíria dokázané nepravdy. Snažíme sa ukázať, že prejaviť názor je možné aj ľudsky a s empatiou.

Ako odpoviete na ďalšiu otázku od kritikov – kto stojí za vami a kto vás platí?

Peťo: V súčasnosti fungujeme najmä ako skupina na Facebooku. V rámci skupiny je niekoľko moderátorov, ktorí schvaľujú prijímanie nových členov a moderujú príspevky v rámci skupiny a robia túto aktivitu vo svojom voľnom čase. Vzhľadom na to sme doteraz nepotrebovali na fungovanie žiadne financie a teda nás nikto ani nemá dôvod platiť.

Tím #somtu
Zobraziť galériu (6)
Tím #somtu  (Zdroj: archív)

Komentáre ľudí na Facebooku sú plné nenávisti, to je fakt. Prispeli aj naši politici k hrubnutiu slovníka v tejto debate?

Peťo: K nenávistným náladám skutočne môže prispieť aj rétorika politikov, avšak problematika nenávisti na internete je tu oveľa dlhšie a je oveľa širšia, aby to bolo možné takýmto spôsobom zjednodušiť. Motivácia ľudí vyjadrovať sa nenávistne v online diskusiách môže byť rôzna, od ľudí nespokojných s dianím v ich živote alebo v spoločnosti, až k ľuďom, pre ktorých je to len zábava. Našim cieľom ale nie je presviedčať ľudí, ktorí sú pevne presvedčení o svojom názore. Našim cieľom je diskusiu kultivovať a ukázať, že svoj názor vedia ľudia vyjadriť aj konštruktívne a slušne.

Aké máte plány do budúcnosti?

Veronika: Chceme pripraviť webovú stránku, kde budú na jednom mieste prístupné fakty, ktoré môžu ľuďom pomôcť v argumentácii. Snažíme sa o vyvážený obsah. Niektoré texty z pracovnej verzie sa stali terčom kritiky, prehodnotili sme to a texty stiahli.

Peťo: Radi by sme dokončili tiež spomínanú aplikáciu, aby sme uľahčili skupine zapájanie sa do diskusii. V prípade, že jej používanie bude užitočné, by sme aplikáciu ponúkli aj podobným iniciatívam v zahraničí. 

Viac o téme: #somtu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu