Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zatvorené obchody počas sviatku vyvolali na Slovensku chaos: Invázia nakupujúcich ako v 1989

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA – A máme to za sebou! Prvý sviatok, kedy zostali brány našich obchodov zatvorené každý Slovák prežil po svojom. Niekto pri vode, iný v aute smerom na nákupy za hranice do neďalekých obcí. Inak sa ani nedalo. Slovenské parkoviská zívali prázdnotou a ten, kto si zabudol nakúpiť nemal inú možnosť ako sa previezť k našim susedom. O dopravné zápchy nebola núdza.

Počas včerajšieho Sviatku svätého Cyrila a Metoda zostali podľa schválenej novely Zákonníka práce po prvýkrát na Slovensku zatvorené obchody. Mnohí naši občania sa s tým ale nestotožňujú. Ľudia roky využívali voľný deň na nákupy, ktoré v priebehu pracovného týždňa nestíhajú. Tento zaužívaný zvyk dostal ale červenú. Prijatou zmenou teda utrpí štát, podnikatelia a aj bežní občania, ktorí sa od nákupov nedali odradiť a navštívili malé obce za hranicami.

Zatvorené obchody počas sviatku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV JOJ)

Výsledkom teda boli dlhé kolóny áut, zápchy a preplnené obchody. U našich rakúskych a maďarských susedov boli parkoviská plné Slovákov. Pre televíziu Joj túto novinku objasnil aj ekonomický analytik Peter Goliaš: "Deje sa vlastne to, čo sme očakávali. Znamená to výpadok tržieb domácich predajcov a tiež výpadok na spotrebných daniach, napríklad aj DPH, čo pocíti aj štát."

Parkoviská v Rakúsku boli zaplnené autami so slovenskými značkami
Zobraziť galériu (4)
Parkoviská v Rakúsku boli zaplnené autami so slovenskými značkami  (Zdroj: TV JOJ)

Na nákupoch bolo možné stretnúť celé rodiny, matky s deťmi, dôchodcov ale aj mladých ľudí. Novinka, ktorú sme si teda v stredu 5. júla vyskúšali sa mnohým nepáči. Nejde len o podnikateľov, ktorí strácajú ale aj o nakupujúcich, ktorým sa skomplikoval život. Taktiež predavači prídu o svoje príplatky, ktoré za prácu počas sviatku dostávali.

Naše parkoviská zívali prázdnotou
Zobraziť galériu (4)
Naše parkoviská zívali prázdnotou  (Zdroj: TV JOJ)

Rapídny nárast voľných dní

Doteraz sme boli zvyknutí, že počas roka máme 3,5 dňa, kedy je povinnosťou obchodníkov mať svoje prevádzka zatvorené. Teraz ale nastala zmena a číslo sa pohlo rapídne vyššie. "Ten počet dní stúpol z 3,5 na 15,5. Myslím si, že to bude vidno už aj na tých veľkých číslach," priznal Goliaš. Narážal tak na podnikateľov, ktorý musia rátať s citeľnými stratami. Či bolo prijatie novely správnym rozhodnutím je ťažké hodnotiť, no ľudia si na ňu pravdepodobne nezvyknú tak rýchlo. 

Viac o téme: VoľnoNákupySviatokRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu