Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Markíza musí zaplatiť pokutu za zosmiešnenie farára

TV Markíza
TV Markíza

BRATISLAVA - Pokutu 400.000 korún má zaplatiť televízia Markíza za to, že podľa Rady pre vysielanie v jednej z relácií Reflex zosmiešnila istého farára.

Redaktorka sa v nej vydávala za farníčku so sexuálnymi problémami a duchovného žiadala o radu. Takzvanú "nachytávku" nakrútili skrytou kamerou. Televízia sa voči pokute odvolá.

Reportáž z 19. októbra 2006, na ktorú prišli viaceré sťažnosti, podľa rady porušila zákonnú ochranu ľudskej dôstojnosti. "Išlo o hanobenie na základe náboženstva, podľa názoru členov rady," povedal ČTK kancelár rady Ľuboš Kukliš.

Televízia Markíza zatiaľ nemá k dispozícii písomné vyrozumenie rady a preto sa k pokute ešte nechce bližšie vyjadrovať. Po obdržaní dokumentu sa však Markíza podľa svojej hovorkyne Oľgy Dúbravskej voči verdiktu odvolá. Dúbravská pre ČTK dodala, že reportáž bola v súlade so zákonom.

Diváci sa z reportáže nedozvedeli, ktorý farár dával žene rady, aby si našla iného muža alebo sa uspokojovala sama. Televízia totiž zmenila jeho hlas i tvár.

Rada sa tiež začala zaoberať podnetom, či televízie mohli vo svojom spravodajstve odvysielať zábery s pornografiou detí, ktorú nakrútili na mobilné telefóny.

Členovia rady okrem toho napomenuli Slovenskú televíziu za dva príspevky o prípade údajne prepadnutej študentky Hedvigy Malinovej. Reportéri, ktorých vtedy viedol publicista Eugen Korda, podľa rady nedodržali zákonnú zásadu objektívnosti a nestrannosti. Vzali si totiž na mušku vyjadrenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ďalších zainteresovaných z tlačovej konferencie. Ich výroky vyvracali a dotknutým podľa rady nedali možnosť brániť sa.

Aj verejnoprávny Slovenský rozhlas dnes rada pokarhala za neobjektívne spravodajstvo. Upozornila ho, že v príspevku o prepúšťaní v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu dali priestor iba jednej strane, vedeniu rozhlasovej stanice. Neoslovili nikoho z prepúšťaných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu