Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Platíte poctivo za rozhlas? Aj tak vám hrozí astronomická pokuta

Manželia Janatovci rozhodne nepatria medzi neplatičov.
Manželia Janatovci rozhodne nepatria medzi neplatičov. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Škandál! Predstavte si, že celý život poctivo platíte koncesionárske poplatky za rozhlas. Zrazu však dostanete list od spoločnosti Lawyer Partners, v ktorom vám napriek tomu hrozí pokutou 135-tisíc korún.

Nový Čas ešte koncom minulého roka písal o podozrení, že v databáze koncesionárov je poriadny chaos. Teraz sme našli ľudí, ktorí na to takmer doplatili.

Janatovcom prišiel v týchto dňoch, tak ako mnohým iným, list od spoločnosti Lawyer Partners. Tá im dala dva týždne na zaplatenie tisíckorunového poplatku. Ak tak neurobia, hrozí im pokutou až 135-tisíc korún. Tvrdí totiž, že v júli 2003 nezaplatili koncesionársky poplatok.

„Je to uhradené. A oni majú ešte tú drzosť pýtať si od nás ďalšie peniaze,“ rozhorčuje sa Marián Janata (62). Predložil aj dôkaz - šek so zaplateným inkasom. „Mohlo sa to stať. Máte milión 300-tisíc koncesionárov a ľudia robia aj chyby. Takže mohlo to byť aj zle spracované,“ povedala Novému Času ekonomická riaditeľka rozhlasu Daniela Vašinová.

Podľa našich informácií je takýchto prípadov viac. Ak koncesie poctivo platíte, prípadne ste dlh včas vyrovnali, vymáhačom neplaťte. „My by sme sa skôr priklonili k odporúčaniu na dohodu nereagovať, návrh nepodpisovať, prípadne ho listom adresovaným spoločnosti aj so zdôvodnením odmietnuť,“ píše sa aj v stanovisku právnika Jána Čarnogurského. Poslanci ale včera podľa očakávania schválili zákon o rozšírení generálneho pardonu.

RIEŠENIE Z PARLAMENTU

Poslanci, podľa očakávania, včera na rokovaní parlamentu schválili návrh, ktorý rozšíri generálny pardon na všetkých koncesionárov. Poslanci koalície aj opozície sa zhodujú, že ide o neštandardné riešenie. Úpravu totiž zapracujú do úplne iného zákona - o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Osvojili si návrh ministerstva spravodlivosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu