Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

FOTO slávneho zápasníka, ktorý vyzval na súboj Hitlera: Pred 110 rokmi sa narodil v Bratislave

Dávid Unreich Zobraziť galériu (4)
Dávid Unreich (Zdroj: archív Jozefa Mosera/davidunreich.com)

BRATISLAVA – Zabudnutá legenda Bratislavy znova ožíva! Pred 110 rokmi sa na Slovensku narodil famózny židovský zápasník, ktorý mal takú guráž, že neváhal vyzvať na súboj aj nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Kým svet obdivoval najmä jeho silu, neporaziteľnosť a mohutnú postavu, v súkromnom živote poznal aj prehry. Druhá svetová vojna mu vzala veľkú časť milovanej rodiny.

Židovský športový svet ho poznal pod menom Ben Šalom. Dávid Unreich, rodák z Bratislavy, dokázal „za veľkou mlákou“ vyhrať sto súbojov bez prehry. Triumfoval nielen ako majster Slovenska, ale aj majster Európy a sveta. Nacisti ho považovali za svojho nepriateľa, pretože otvorene bránil semitskú komunitu. Do kampane proti nacistickému Nemecku sa zapojil napríklad tým, že vyzval Adolfa Hitlera na súboj.

Olympiáda v historickej tlači 20. storočia: FOTO Zo športovcov sa stávali známi herci

Domovským klubom Dávida Unreicha bol ŠK Makabea Bratislava. Svoju víťaznú šnúru začal v roku 1929, keď sa v Bratislave konali majstrovstvá župy v grécko-rímskom zápasení a Unreich zvíťazil v najťažšej hmotnostnej kategórii. V ďalšom období získal titul majstra Slovenska a zároveň sa stal niekoľkonásobným amatérskym majstrom Československa.

Nebol len zápasníkom, ale aj dobrým vytrvalostným plavcom.
Zobraziť galériu (4)
Nebol len zápasníkom, ale aj dobrým vytrvalostným plavcom.  (Zdroj: archív Jozefa Mosera/davidunreich.com)

Vyzval na súboj aj nacistického diktátora

V roku 1935 Unreich triumfoval na Makabiáde v Tel Avive. Neskôr už ako profesionál bojoval pod hebrejským menom Ben Šalom. Získal titul majstra sveta v Bukurešti a majstra Európy v Rige. Koncom roku 1938 Unreich s členmi klubu Makabea sformoval židovskú sebaobranu v reakcii na antisemitské útoky a bránil utláčanú židovskú komunitu v rodnom meste. Po vzniku vojnového slovenského štátu sa už domov nesmel vrátiť, pretože ho považovali za nepriateľskú osobu. Unreich sa tak zapojil do novinovej kampane proti nacistickému Nemecku a z USA vyzval na súboj diktátora Adolfa Hitlera. V Spojených štátoch amerických dosiahol ďalší rekord - sto súbojov bez prehry.

V USA zápasil pod menom Ben Shalom.
Zobraziť galériu (4)
V USA zápasil pod menom Ben Shalom.  (Zdroj: archív Jozefa Mosera/davidunreich.com)

Príbuzných mu vzal holokaust

V New Yorku a okolí sa stal váženou osobnosťou a mal povesť férového športovca. Jeho rodičov v roku 1944 v jednom z posledných transportov deportovali do Auschwitzu. Spolu s nimi zavraždili v nacistickom vyhladzovacom tábore aj jeho sestru s dvoma malými deťmi. Ich pamiatku, ako aj pamiatku ďalších obetí holokaustu pripomínajú súčasníkom kamene, ktoré v auguste 2016 osadili pred domom na Kapucínskej ulici v bratislavskom Starom Meste, kde Unreich býval.

FOTO slávneho zápasníka, ktorý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív Jozefa Mosera/davidunreich.com)

Unikátna výstava

Návštevníci výstavy „Dávid Unreich – šampión, ktorý vyzval Hitlera na súboj“ sa zoznámia s unikátnym životným príbehom bratislavského rodáka, židovského zápasníka a majstra sveta v ťažkej váhe Dávida Unreicha (1907 - 1957), ktorý sa v medzivojnovom období výraznou mierou zasadil za zmiernenie dopadov nastupujúceho fašizmu na bratislavskú židovskú obec. Agentúru SITA o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka a zástupkyňa riaditeľa Múzea židovskej kultúry (MŽK) Stanislava Šikulová. Výstavu možno vidieť od piatka 9. júna až do záveru roka každý deň, okrem soboty, od 11.00 do 17.00 h.

Výstava v Zsigrayovej kúrii sa koná pri príležitosti 110. výročia narodenia a 60. výročia úmrtia Dávida Unreicha. Jej súčasťou sú originálne plagáty a fotografie, ako aj články z dobovej slovenskej, maďarskej, nemeckej, americkej a židovskej tlače. Zaujímavým exponátom je kniha výstrižkov z rokov 1935 - 1941, ktorú sa Múzeu židovskej kultúry podarilo získať z USA. 

Viac o téme: BoxerZápasníkDávid UnreichBen Shalom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu