Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvá reakcia Lexu po zrušení amnestíí: Anarchia! Fico predhodil mňa a Mečiara verejnosti

Lexov právnik Ján Cuper a Ivan Lexa mladší v Juhoafrickej republike. Zobraziť galériu (2)
Lexov právnik Ján Cuper a Ivan Lexa mladší v Juhoafrickej republike. (Zdroj: SITA/archív)

BRATISLAVA - Predhodil ma s Mečiarom, aby prekryl hnev ulice a ochránil ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Toto je odkaz Ivana Lexu mladšieho ku zrušeniu amnestií, ktorý v reakcii pre Topky neskrýval rozhorčené reakcie. Fico na to zareagoval veľmi stroho.

Anarchistické ústavné zmeny

"Smer frustrovaný a vystrašený kauzou Bašternák a protikorupčnými pochodmi, poprel všetky právne zásady, ktoré hlásal a umožnil tým prijatie anarchistických ústavných zmien," tvrdí Lexa na margo potvrdenia zrušenia Mečiarových amnestií Ústavným súdom.

Prvá reakcia Lexu po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Podľa neho ide o akt populizmu predsedu vlády Fica, ktorý ešte pred pár rokmi hovoril o zrušení amnestií úplne niečo iné. Lexa tvrdí, že sa Fico bojí ulice a chce zakryť kauzu Bašternák a hnev ulice na jeho vládu.

Atmosféra davovej psychózy

"V atmosfére davovej psychózy a politického nátlaku podľahlo aj osem ústavných sudcov, čím sa podpísali pod produkt parlamentného právneho nihilizmu," zareagoval bývalý šéf Slovenskej informačnej služby a niekdajšia Mečiarova pravá ruka pre Topky.

Premiér zareagoval na slová veľmi stroho. "Môžeme len zopakovať, že sme našli riešenie, ktoré umožní prípad došetriť a zároveň je v súlade s Ústavou," reaguje pre Topky hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

Plénum Ústavného súdu včera vydalo verdikt, že aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi, je v súlade s ústavou. K rozhodnutiu pripojili stanoviská k výroku sudcovia Milan Ľalík a Peter Brňák a odlišné stanoviská k odôvodneniu Ivetta Macejková, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.
 

Viac o téme: Ivan LexaMečiarove amnestieJán Cuper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu