Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislava dopláca na prisťahovalcov: Neuveriteľné zistenie o počte CP-čkárov z celého Slovenska

Bratislava Zobraziť galériu (3)
Bratislava (Zdroj: Ikar)

BRATISLAVA - Naše hlavné mesto je zaľudnené. Preplnené cesty, vozenie sa v MHD či používanie všetkého, za čo Bratislavčan platí. Aj to je realita, ktorú prináša život, a ktorá je čoraz aktuálnejšia. Množstvo ľudí, ktorí prichádzajú do Bratislavy za prácou alebo štúdiom, tu žijú bez trvalého pobytu, z čoho vyplýva, že mesto prichádza o peniaze. Štatistika za posledné roky potvrdzuje zhoršujúci sa stav.

Oficiálne údaje o počte obyvateľov v hlavnom meste nie sú presné. V skutočnosti v Bratislave žije o štvrť milióna ľudí viac. Potvrdzuje to pohyb SIM kariet, na základe ktorých spoločnosť Market Locator vyhotovil štatistiky. Podľa štatistického úradu malo trvalý pobyt v Bratislave v roku 2016 nahlásených 425 923 osôb. V skutočnosti tu však žije viac ako 666 000 obyvateľov.

Bratislava dopláca na prisťahovalcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: štatistický urad Sr)

Spoločnosť svoj prieskum vykonala skúmaním anonymných dát o používaní asi 2,7 milióna mobilných telefónov v sieťach troch najväčších operátorov na Slovensku. Počet skutočných obyvateľov Bratislavy tak vyplynul z počtu mobilov, ktoré zostávajú na území našej metropoly pravidelne počas dňa aj noci.

Prekvapivou informáciou je, že najväčší rozdiel medzi nahláseným a skutočným stavom obyvateľov nie je na najväčšom bratislavskom sídlisku Petržalka. V tomto smere vyhral obvod, ktorý zahrňuje bratislavské časti Nové mesto, Rača a Vajnory. Tu v skutočnosti žije skoro dvakrát viac ľudí, ako si úrady myslia.

Počet osôb v meste sa každý deň zvyšuje

Okrem spomínanej skutočnosti, do mesta prichádza každé ráno ďalších 130 000 ľudí. Tí cestujú do Bratislavy z rôznych príčin. Niektorí za prácou, iní do škôl, na úrady alebo za zábavou.

Dáta z mobilov slúžili aj na vyhotovenie ďalšej štatistiky. Fenomén kancelárií bratislavských biznis centier, denne pohlcuje počet osôb, ktorý sa môže vyrovnať stredne veľkému slovenskému mestu. V takom petržalskom Digital Parku trávi počas pracovnej doby takmer 11 000 ľudí. Rovnaký počet obyvateľov má aj mesto Revúca, Veľký Krtíš či Šamorín. 

Postoj mesta

Opýtali sme sa na konkrétny problém aj bratislavského magistrátu. "Primátor Nesrovnal už dlhodobo na problém podfinancovania mesta upozorňuje a ako prvý ho aktívne rieši a vyzýva politikov na zmenu systému financovania hlavného mesta, ktorý by bol spravodlivý a rešpektoval špecifické postavenie a úlohy hlavného mesta," informovala nás hovorkyňa Katarína Kohútiková. Tieto snahy viedli k príprave Bratislavskej deklarácie 2015. Nesrovnal v tejto veci rokoval aj s najvyššími ústavnými činiteľmi. "Bratislava je naše spoločné hlavné mesto, je to spoločná zodpovednosť, nie je to len vec primátora, ale aj vlády," povedala Kohútiková.

Ivo Nesrovnal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa informácií poskytnutých mestom, bolo pri sčítaní obyvateľov, bytov a domov v roku 2011 prihlásených 413 192 obyvateľov Bratislavy. Primátor sa snaží zmeniť aj súčasný systém financovania Bratislavy tak, aby dostávala peniaze aj na základe reálneho počtu Bratislavčanov. Kohútiková priznala, že v dôsledku týchto skutočností prichádza mesto o značnú časť financií. "Z tohto vyplýva nemožnosť poskytovania väčšieho rozsahu a kvality služieb občanom a vyššej možnosti financovania investícii," zakončila. 

Viac o téme: ObyvateliaŠtatistikaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu