Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koniec roamingu je skoro tu: Nové pravidlá začnú platiť v júni, firmy nemajú na výber

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nové pravidlá, ktoré upravujú roaming v EÚ, nadobudnú platnosť 15. júna.

"Od tohto dňa sa každá už uzavretá zmluva a každá zmluva, ktorá sa odteraz uzavrie a zahŕňa roamingové služby, automaticky zmení na zmluvu s roamingom za domáce ceny. Zákazníci mobilných služieb budú môcť pri cestovaní po iných krajinách EÚ využívať hovory, SMS a dátový prenos za rovnaké ceny ako doma." Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla Nathalie Vandystadt z Európskej komisie (EK).

V súčasnosti sa podľa nej analyzujú ponuky, ktoré sa predkladajú v súvislosti s novými pravidlami pre roaming. Komisia je v kontakte s národným regulačným orgánom, ako aj s príslušnými operátormi. "V prípade, že niektorý slovenský operátor bude aplikovať prax, ktorá nie je v súlade roamingovými pravidlami, potom národný regulačný orgán bude musieť zasiahnuť a požiadať príslušného operátora, aby uviedol veci do stavu v súlade s novými pravidlami," upozornila Vandystadt.

Hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro uviedol, že operátor by za porušenie mohol dostať i sankciu. "V prípade, že by mobilní operátori nedodržiavali podmienky nariadenia, tak im hrozí pokuta až do výšky päť percent obratu za predchádzajúce účtovné obdobie," konštatoval. Zákazníci, ktorým by hrozili nepriaznivé zmeny zmluvy alebo zvýšenie poplatkov, by mali informovať slovenský regulačný orgán a majú právo na odstúpenie od zmluvy bez sankcií. 

Jana Cappello, vedúca politického a tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku (ZEK) zdôraznila, že neexistuje žiadna právna medzera, ktorá by umožňovala považovať domáci balíček dát za darček alebo bonusový doplnok, s ktorým by sa nerátalo pre používanie v zahraničí, teda v rámci EÚ, Nórska, Islandu a Lichtenštajnska. "Takýto postup by naznačoval jasné obchádzanie pravidiel, pre ktoré v regulácii nie je žiadne opodstatnenie," uviedla.

Ďalej spresnila, že v prípade, že má zákazník predplatený balíček na určitý počet SMS správ, minút či gigabytov (GB) za mesiac, takýto istý balíček sa bude uplatňovať aj za roaming. Len v prípade dát to môže byť o niečo menej. "Po prečerpaní vášho balíčka rovnako, ako by ste platili doma, budete platiť aj v zahraničí. A to 3,2 centa za minútu hovoru, jeden cent za SMS správu a 7,70 eura za GB dát," vysvetlila.

Aj na balíček s neobmedzenými dátami sa v rámci roamingu bude vzťahovať strop, ktorý ak zákazník prekročí, bude spoplatnený. "Súčasné maximálne poplatky za prečerpanie sú však stále aj v prípade dát sedemkrát nižšie ako pri súčasnom roamingu. Na vyčerpanie balíčka vás musí operátor upozorniť," uzavrela.

EÚ od roku 2007 znížila poplatky za hovory v roamingu o viac ako 90 percent, od roku 2012 za dátový prenos v roamingu o 96 percent. Medzi rokmi 2008 a 2015 sa objem dátového roamingu zvýšil viac než stonásobne. Európska komisia odmieta tvrdenie, že operátori nebudú schopní zaplatiť náklady na poskytovanie roamingových služieb zákazníkom. "Nové pravidlá obsahujú niekoľko záruk, ktoré ochránia operátorov pred akýmikoľvek nepriaznivými následkami," dodala Nathalie Vandystadt.

Viac o téme: RoamingEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu