Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poisťovne dostali pokuty vo výške takmer 47-tisíc eur

Najväčšiu pokutu dostala Všeobecná zdravotná poisťovna
Najväčšiu pokutu dostala Všeobecná zdravotná poisťovna (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) si vlani rovnako ako na poistencov posvietil aj na zdravotné poisťovne. Ako vyplýva z jeho štatistík, najčastejšie tak robil v prípade podnetov od ľudí, konal však aj z vlastnej iniciatívy. Zdravotným poisťovniam pre nedodržanie ich povinností uložil vlani 12 pokút v celkovej výške 46.526 eur.

Najvyššiu pokutu, 15.000 eur, zaplatila štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Dostala ju za pochybenia pri uzatváraní zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej a lekárenskej starostlivosti. Úrad ju pokutoval po tom, čo prešetroval desiatky zmlúv, medzi nimi aj tie pre firmy tety bývalého šéfa poisťovne Marcela Foraia. Súčasné vedenie rozhodlo o zosobnení pokuty členom bývalého predstavenstva, teda aj Foraiovi.

Úrad vykonal vlani v zdravotných poisťovniach celkovo 265 dohľadov, čo je medziročný nárast o 48. Väčšinu z nich realizoval na diaľku. Pokuty im okrem spomínaného prípadu uložil aj za oneskorené vybavenie žiadosti a preplatenie cezhraničnej zdravotnej starostlivosti či neoprávnené vedenie platiteľa poistného v zozname dlžníkov.

Viac o téme: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťouPoisťovna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu