Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na východe panuje mimoriadny stav: Mestskú časť Prešova odrezalo od sveta

Mestská časť Surdok. Zobraziť galériu (5)
Mestská časť Surdok. (Zdroj: Tip čitateľa/Jozef)

PREŠOV - V dôsledku silných prívalových dažďov, ktoré v Prešove spôsobili škody, bol včera 12. mája o 21.00 h v Prešove vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Surdok je „odrezaný“ od okolia.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na silné búrky, ktoré sa dnes môžu vyskytnúť takmer na celom území Slovenska. O výstrahe prvého stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke. Výstraha pre všetky kraje na Slovensku platí dnes do 18.00 h. Pri búrkach s očakávanými zrážkami od 20 do 40 mm môžu padať aj krúpy.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre väčšinu územia Slovenska.
Zobraziť galériu (5)
Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre väčšinu územia Slovenska.

Prešov je zaliaty

Vo včerajších večerných hodinách došlo k zaplaveniu prístupových ciest, chodníkov, rodinných domov (najmä suterénne a garážové priestory), verejných priestranstiev a majetku ľudí zrážkovou vodou, nánosmi blata, konárov a pod. v dôsledku silného prívalového dažďa. K najvážnejšiemu poškodenieu došlo v lokalite Surdok, kde odplavilo prístupovú cestu, čím sa oblasť stala neprístupnou.  

Prešov, časť Surdok

Najviac zasiahnutými lokalitami sú ul. K Surdoku, Šidlovec a ulice na Sídlisku III. Záchranné zložky pracovali vo večerných a nočných hodinách, záchranné práce budú pokračovať aj počas víkendu. Doteraz sa na prácach podieľalo niekoľko desiatok osôb, 10 kusov techniky Dobrovoľného hasičského zboru a tri mechanizmy Hasičského a záchranného zboru, nasadené boli aj stavebné mechanizmy mestských spoločností.

V ranných hodinách zasadal krízový štáb, ktorý situáciu vyhodnotil, rozdelili sa úlohy a zložky sa presunuli do terénu. Na vyčíslení škôd sa pracuje. Mestská polícia v súčinnosti s príslušníkmi PZ SR bude počas víkendu koordinovať dopravu a parkovanie áut, aby sa mohlo pokračovať v prácach na komunikáciách a parkoviskách (Sídl. III.).

Viac o téme: ZáplavyPrešovSurdok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu