Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nedodržali ste novoročné predsavzatie? Ešte to môžete zvládnuť, vďaka týmto trikom!

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Aj vy patríte tým, ktorí si začiatkom nového roka kladú predsavzatia? A darí sa vám ich aj dodržať? Tak potom klubúk dole. Ak nie, nezúfajte, rozhodne nepatríte k osamelým bežcom. Pozreli sme sa na to, čo hovoria štatistiky, ako to s tými predsavzatiami vlastne je a či sú naozaj také záväzné.

Ak chcete niekoho vyviesť z rovnováhy, opýtajte sa ho v máji, ako pokračuje s novoročnými predsavzatiami.

Vôľa verzus štatistiky

Väčšina psychológov sa zhoduje, že najrozumnejším novoročným predsavzatím je nedávať si žiadne novoročné predsavzatia. Štatistiky uvádzajú, že len 8 percent spomedzi predsavzatí končí úspešne. Jedno predsavzatie za druhým. Rok po roku absolvujeme znova a znova tú istú jazdu. Začína sa zvesela, v euforickom ošiali z prelomu rokov, že dokážeme čokoľvek. Pokračuje januárový testovaním sily našej vôle a končí o pár týždňov, keď sa motivačný motor po viacerých zaseknutiach zadrie definitívne.

Nedodržali ste novoročné predsavzatie?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Štyri z piatich predsavzatí pravdepodobne porušíte už v polovici februára. "Moja skúsenosť je, že pokiaľ nerobíme veci systematicky a aspoň štyri až šesť týždňov, niekedy v tomto čase motivácia vyhasína," hovorí psychológ Martin Miler a jedným dychom dodáva: "Tri alebo štyri mesiace sú z pohľadu predsavzatí dlhý čas. Ak si človek niečo predsavzal a poctivo to plní, už môžeme hovoriť o úspechu, lebo sa dá predpokladať, že v tom bude pokračovať a že jeho predsavzatie má istú životnosť, váhu a kvalitu." Aj vaše také môže byť a s naším ťahákom to pôjde ľahšie.

Správny čas je teraz

"Ľudia veria, že prelom rokov je istým medzníkom, ktorý im má pomôcť v tom, že keď sa pre niečo rozhodnú, tak sa to bude diať akoby samo. Všetci vieme, že to nie je celkom tak," upozorňuje Miler s tým, že novoročné predsavzatia si dávajú hlavne tí, ktorí hľadajú oporu mimo svojej vnútornej motivácie. "Človek však aj napriek tomu potrebuje v sebe hľadať istú hybnú silu – keď ju nájde, môže začať hoci aj hneď a vôbec nebude uvažovať o tom, odkedy by to malo byť, lebo to skrátka potrebuje teraz. Je jedno, či si záväzok prestať fajčiť alebo začať pravidelne cvičiť dáme prvého januára alebo v polovici apríla. Len si ho treba dať," odporúča psychológ.

Pravidelný pohyb je jedným
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Proaktívny prístup vyzdvihuje aj psychológ František Skokan: "Ak niečo naozaj chceme, stačí to urobiť. Veľa ľudí hovorí, že sa bude snažiť. Ja sa na tom vždy len smejem, pretože snaha je iba ničnerobenie s emocionálnym sprievodom. Predsavzatie treba vykonávať!" hovorí. 

(Ne)dajte si načas

Podľa odborníkov je dôležité nastaviť si aj hranicu, dokedy chcem záväzok splniť. "Ak si len zaumienime, že na budúci rok urobíme to alebo ono, budeme to odkladať, až to nenaplníme. Predsavzatie by nemalo byť zamerané dlhodobo," vysvetľuje Skokan. "Musím si povedať, že danú vec budem v určitej intenzite robiť teraz takto dlho, aspoň dva-tri mesiace," odporúča Miler a dopĺňa: "Nebudem robiť nič iné, dávať si žiadne ďalšie predsavzatia, len sa naplno sústrediť na to jedno. Ak budem cítiť, že to naozaj funguje ako autopilot, môžem skúsiť pridať niečo ďalšie. Ak nie, potiahnem tú jednu podstatnú vec pokojne aj na pol roka. Očakávame výsledky rýchlo a hneď, a doplácame na to. Kto chce všetko, často nedostane nič."

Aby ste sa dožili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)


Prečítajte si aj:

Muž telefonoval štyri hodiny denne: Niečo ho navždy obralo o zdravie


Plán B

"Ak mám 35 a chcem žiť na tejto zemeguli aspoň do osemdesiatky, tak sa k svojmu telu správam fér. Fér určite nie je robiť niečo unáhlene. Keď sa chcem niekam dostať rýchlo a doteraz som nič pre seba neurobil, asi nedobehnem päťkilometrovú trať za dvadsať minút," hovorí osobný tréner a poradca pre fitnes Miloslav Káňa. Vo svojej telocvični videl už desiatky premotivovaných nadšencov. Mnohých z nich prvý a aj poslednýkrát. Z vlastnej praxe vie, aké demotivujúce je nastavovať si nerealistické ciele. Nielen v športe. "Predstavte si, že by ste mali kamaráta, ktorý vám niečo sľúbi a potom vám to proste nesplní, neurobí, nedodá. Asi by ste svoju trpezlivosť zvažovali. Tak prečo to robiť sám sebe?" pýta sa.

Užitočné rady

Vyvarujte sa šoku z radikálnych škrtov a plánujte zmeny vo svojom živote elegantnejšie, napríklad zvolením menej rizikových variantov civilizačných zlozvykov. Uvidíte, že plány B sú veľakrát lepšie a trvácnejšie než tie áčkové.

Nedodržali ste novoročné predsavzatie?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vejpovanie namiesto fajčenia: Nechcete sa vzdať fajčenia, ale niči si vlastné zdravie vás tiež už nebaví? Na trhu sú dostupné nové alternatívy k cigaretám, vďaka ktorým si môžete vychutnať nikotínovú dávku bez obetovania obľúbených fajčiarskych rituálov, navyše bez otravovania vášho nefajčiarskeho okolia. Jediné, čo pri vejpovaní, teda poťahovaní si z nabíjateľnej cigarety so zahrievaným tabakom obetujete, je dym a spolu s ním približne 90 až 95 percent jedovatých splodín, ktoré sa uvoľňujú pri bežnom spaľovaní tabaku.  

Pozitívny stres namiesto negatívneho: Je módne pripisovať takmer všetky problémy stresu, pričom zabúdame, že existuje aj jeho pozitívna forma, takzvaný eustres. Je to zásadný parameter pri určovaní deliacej čiary medzi letargickým prežívaním a užívaním si života. Stresujúca je aj svadba, dovolenka v ďalekej exotike, či nová lukratívna pracovná ponuka. Sotva by ste pred nimi cúvli s argumentom, že vás nová skúsenosť oberá o pokoj. Stresujte sa! Akurát preferujte ten typ, čo prispieva k vráskam smiechu. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Pestré namiesto "zlých" a "dobrých" jedál: Seriózny výživový špecialista sa na zoznamy dobrých a zlých“jedál díva ako vedec na Yetiho stopu. Osvojte si tento racionálny prístup tiež a namiesto zákazov, či slepej viery v silu superpotravín sa na porciu na tanieri dívajte v kontexte vašich potrieb, chutí a výdaju energie. 

Prechádzanie namiesto naháňania: Uznávame, že fotka nových trekingových palíc nemá na sociálnych sieťach taký cveng ako fotka z čerstvo odbehnutého maratónu. Fakt je ten, že chôdza je pre telo prirodzenejšia ako beh, a preto je aj lepším spojencom na ceste k napĺňaniu predsavzatia o zdravom pohybe. Pokiaľ ste trénovaný bežec, nemáte čo riešiť, no ak sa necháte zlákať trendom "rýchlokvasných" maratóncov, môžu na to doplatiť vaše kĺby, chrbtica aj naštrbená motivácia. Vezmite to preto radšej krok po kroku. A to doslova. 

Viac o téme: Predsavzatia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu