Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Siamské dvojičky Mareka a Miška oddelia!

Marek a Miško majú črievka po operácii v poriadku.
Marek a Miško majú črievka po operácii v poriadku.

KOŠICE/BRATISLAVA - Siamskí bračekovia Miško a Marek absolvovali už druhú operáciu. Lekári včera Markovi odstránili umelý vývod a s uspokojením skonštatovali, že rany po prvej operácii na črievkach sú v poriadku.

Chlapčekom zatiaľ nevložili peloty, ktoré by im natiahli kožu na hrudi. Urobia tak až pri ďalšej operácii. Natiahnutie pokožky je totiž potrebné na ich oddelenie. Marek a Miško sú spojení bruškami a majú spoločnú pečeň. „Marek a Miško dostali v nedeľu o štvrtej popoludní poslednýkrát napapať. V noci boli preto trošku nepokojní. Ráno som ich odprevadila až po operačnú sálu. Samozrejme, že mi bolo ťažko, bála som sa, ako operácia dopadne,“ zverila sa nám so svojimi obavami mamička Majka, ktorá bola pri svojich synčekoch hneď po prevoze z operačnej sály.

Chcela som, aby cítili, že som tu len pre nich. Keď sa budú prebúdzať, budem ich hladkať a tíšiť ich bolesť,“ dodala mamička, ktorá súhlasí so všetkými rozhodnutiami lekárov. „Oni najlepšie vedia, čo treba spraviť. Ak sa rozhodli, že teraz nie je dobré chlapcov dlhšie držať v narkóze, a že peloty im vložia neskôr, určite je to správne. Verím im,“ hovorí Majka.

Mladá mamička ďakuje všetkým, ktorí sa rozhodli darovať krv pre jej synčekov na ďalšie operácie. „Hoci máme s manželom tú istú skupinu ako chlapci (AB Rh+), našu krv by nemuseli prijať. Preto ju nemôžeme darovať,“ dodáva Majka.

Tráviaci trakt im dorástol

Lekári sa snažia dostať siamské dvojčatá do takého stavu, aby mohli byť neskôr odde lené. „Keďže im postupne dorástol tráviaci trakt, museli sme pristúpiť k operácii . U Marka sme zrušili dočasný vývod, ktorý sme mu zaviedli niekoľko hodín po narodení, pretože jeho črievka neboli vyvinuté,“ povedal nám prednosta chirurgickej kliniky LF UK Ján Trnka. „Teraz budeme musieť počkať asi desať dní, keď budeme pozorovať, či u nich všetko funguje tak, ako má,“ dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu