Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Kto daruje siamským dvojčatám krv?!

Bračekov Marka a Miška dnes čaká ďalšia operácia. Zobraziť galériu (8)
Bračekov Marka a Miška dnes čaká ďalšia operácia.

KOŠICE/BRATISLAVA - Siamských bračekov Marka a Miška dnes opäť operujú. Lekári skontrolujú výsledok predchádzajúcej operácie črievok, zamerajú sa aj na problém Marka so žlčou. Navyše obidvom chlapcom vložia pod kožu špeciálne vankúšiky - peloty, ktoré im budú postupne naťahovať kožu na hrudi. Je to akási predpríprava na oddeľovaciu operáciu.

Nielen túto, ale aj ďalšie dôležité operácie však nemôžu lekári urobiť skôr, kým sa nezíska dostatočná krvná zásoba. Ich mamička Majka preto prosí všetkých ľudí s krvnou skupinou AB Rh+, aby neváhali a pomohli. „Pre mňa a synčekov je to mimoriadne dôležité. Chcem poprosiť všetkých, ktorí môžu, aby prišli na transfúzku na Kramároch alebo v Ružinove. Lekári sa snažia pre budúce operácie mojich chlapcov vytvoriť zásobu, aby sa nestalo, že by krv chýbala. Ja im ju darovať nemôžem, moja rodina je ďaleko, a nie každý je vhodný darca. Každý, kto pomôže, nám veľmi uľahčí situácu,“ prosí mamička siamských bračekov Miška a Marka.

Podľa Majky dnešná operácia rieši hneď niekoľko menších problémov jej synov. Lekári sa rozhodli urobiť viac zákrokov naraz, aby chlapcov zbytočnými operáciami nezaťažovali. Termín očakávanej oddeľovacej operácie chlapcov, ktorí sú spojení bruškami a majú spoločnú pečeň, však ešte stále nie je známy. „Robia sa predprípravy, no termín bude závisieť od ďalšieho vývoja. Pri dnešnej operácii chlapcom vložia pod kožu peloty, aby sa chlapcom na hrudi natiahla pokožka a bola dostatočne veľká pri ich oddeľovaní. Tú rozhodujúcu operáciu však lekári musia ešte precízne pripraviť,“ dodáva Majka.

Kde môžete darovať krv

Národná transfúzna služba, pobočka Kramáre, Limbová 6, otvorená: po., ut., st., štv. od 7. do 11. a v pia. od 7. do 12. hod. Telefón: 02/591 03 026 Národná transfúzna služba, pobočka Ružinov, Ružinovská 6, otvorená: po., st., štv., pia. od 7. do 12. a v ut. od 7. do 15. hod. Telefón: 02/433 36 758
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu