Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežná kontrola pri Dunajskej Strede sa zmenila na drámu: Utečencovi hrozila smrť, úkryt vo vlaku

Úkryt 18 - ročného utečenca Zobraziť galériu (3)
Úkryt 18 - ročného utečenca (Zdroj: Colný úrad )

DUNAJSKÁ STREDA - Kontrola zameraná na odhaľovanie tovaru, ktorý mal uniknúť spod colného dohľadu sa zvrtla. Pri skenovaní colníci narazili na niečo nečakané. Mladý 18 ročný utečenec z Afganistanu sa plánoval nelegálne usadiť na území EÚ. Plány boli mladíkovi prekazené a bol odovzdaný do rúk polície.

Kontroly vlakových súprav nie sú žiadna novinka. Jedna taká sa vykonávala aj teraz. V nočných hodinách tak colníci zo Stanice colného úradu Veľký Meder vykonávali súčinnostnú kontrolnú akciu so svojimi kolegami z Oddelenia špeciálnych technológii Colného úradu Trnava. Ako informoval hovorca colného úradu Trnava Jozef Belan,"kontrola bola zameraná na vlakové súpravy prichádzajúce do kontajnerového terminálu sídliaceho v Dunajskej Strede."

Bežná kontrola pri Dunajskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Colný úrad )

S takouto akciou ale nepočítal čierny pasažier. Mobilné skenovacie zariadenie totiž odhalilo úkryt nelegálne prepravovaného utečenca. Vlaková súprava, v ktorej sa nachádzal smerovala z Turecka. Mladík mal iba 18 – rokov a chcel sa usadiť na území EÚ. Úkryt muža nebol nijak špeciálne upravený, nachádzal sa nad nápravou vagónu. Colníci okamžite po tomto zistení ukončili skenovanie a vykonali prehliadku miesta. Ukrytá osoba bola odhalená a vyzvaná na predloženie dokladov. Okrem peňaženky ale pri sebe muž nič nemal.

Bežná kontrola pri Dunajskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Colný úrad )

Muž bol po kontrole odovzdaný do rúk príslušníkom útvaru hraničnej a cudzineckej polície Dunajská Streda na ďalšie konanie. Cieľovým miestom sa malo podľa informácii stať Francúzsko. Mladík na Slovensku požiadal o azyl. V prípade, že žiadosti úrady vyhovejú bude osoba umiestená v azylovom tábore. Ako potvrdil Belan, nejde o žiadny výnimočný prípad, ani prvé odhalenie utečenca. "Pri kontrole tovaru dovážaného do EÚ z tretích krajín sa Finančná správa nepriamo podieľa aj na odhaľovaní nelegálnej prepravy osôb, nakoľko sa tieto nezriedka ukrývajú v dopravných prostriedkoch spolu s prepravovaným tovarom, pričom týmto prispieva k bezpečnosti a ochrane života a majetkov obyvateľov EÚ," uzavrel Belan. 

Viac o téme: VlakUtečenecúkrytDunajská Streda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu