Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Školáci uverili podarenému vtipu na internete: Unikli maturitné témy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pre maturantov je dnes deň s veľkým D. Študenti záverečných ročníkov stredných škôl sa predpoludním potrápili s testami zo slovenčiny a teraz majú pred sebou sloh. Témy prác boli síce vyhlásené až o 12.20, ale niektorí sa nechali nachytať a uverili, že tie, ktoré odvčera kolujú na internete, sú naozaj skutočné. Keď si ich prečítate, pochopíte, že ide o značnú dávku recesie.

Rozhovor Fica s Dankom pri vypnutých mikrofónoch: VIDEO Vtipkovanie o kríze!

Na sociálnych sieťach sa objavili tieto témy maturitných slohov:

1. Neublížil som nikomu z vás - slávnostný prejav
2. Skutok sa nestal - rozprávanie
3. Hodnosť kapitána som si zaslúžil - beletrizovaný životopis
4. Žiaden človek nedokáže dať toľko lásky človeku, ako dokáže dať len človek človeku - úvaha

Školáci uverili podarenému vtipu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB)

Na niektorých profiloch sa zjavila ešte aj bonusová téma: 5. Obchvat Prešova - sci-fi poviedka. 

Každému Slovákovi, ktorý má aspoň aký-taký prehľad v politike, je jasné, že ide o žartovanie na účet našich bývalých aj súčasných špičiek, či už to z presláveného výroku expremiéra Vladimíra Mečiara, predsedu NRSR Andreja Danka a jeho získania hodnosti kapitána, alebo ide o uťahovanie si z aktuálnych tém, ktoré rezonujú v spoločnosti.

Zdá sa však, že sa našli aj takí, ktorých témy zmiatli a pýtali sa, či je to žart alebo to majú brať vážne. Niektorí užívatelia zase písali, že je to síce vtipné, ale na druhej strane aj poriadne smutné. "Mne bolo zle už z tých našich tém pred sto rokmi, toto neviem ako by som v zdraví ustála," uviedla Sofia.

Školáci uverili podarenému vtipu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB)

Školáci uverili podarenému vtipu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB)

Maturanti majú pred sebou ešte dlhú púť

Maturanti budú mať dnes popoludní na napísanie slohu 150 minút. Vybrať si budú môcť zo štyroch žánrov. Témy slohovej práce vyžrebovali a vyhlásili prostredníctvom živého vysielania v RTVS – v Rádiu Slovensko o 12.20 h. Zverejnené budú aj na internetových stránkach ministerstva školstva, Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, CVTI SR - školských výpočtových stredísk.

Maturity budú pokračovať v stredu testom a slohovou prácou z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 a B2. Novinkou tento rok je, že celkovo 1300 žiakov z bilingválnych stredných škôl bude po prvý raz maturovať z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

Školáci uverili podarenému vtipu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Nasledujúci deň, vo štvrtok, čaká maturantov, ktorí sa prihlásili na maturitu z matematiky, externý test. Maturitný týždeň uzavrie v piatok test a slohová práca z vyučovacieho jazyka maďarského a ukrajinského pre žiakov škôl týchto národnostných menšín.

Výsledky písomných maturít si môžu školy preberať 3. mája elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 4. – 5. mája. Náhradný termín písomných maturít, ktorý je určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 4. – 7. apríla. Opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 5. – 8. septembra.

Viac o téme: Maturitný sloh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu