Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké hodnotenie Ficovho zlepenca! Zmiešané pocity, ilúzia práce pre ľudí a prešľapovanie

Ministri tretej Ficovej vlády. Zobraziť galériu (10)
Ministri tretej Ficovej vlády. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šok pre Slovensko. Tak skončili parlamentné voľby presne pred rokom. Ďalším šokom bolo sformovanie tretej Ficovej vlády, do ktorej vstúpili aj pravičiari Béla Bugár a Radoslav Procházka. Odvtedy sa však veľa zmenilo. Procházka tam už nie je, Fico absolvoval operáciu srdca a vládou zatriasli aj veľké kauzy. Vláda Fico III bude mať za sebou o chvíľu prvý rok. Ohodnotili sme výkon vlády, ako aj kľúčové ministerstvá.

Vláda Fico III 

Od volieb uplynul už jeden celý rok. Na slovenskej politickej scéne nezostal však kameň na kameni. Mnohí odborníci a verejnosť absolútne nečakali sformovanie pravo-ľavej koalície. Turbulentné dianie však neutíchlo. Zo štvorkoalície sa po Procházkovom totálnom páde stala trojkoalícia.

Vláda po nečakaných výsledkoch volieb vznikla podľa jej aktérov ako "hrádza proti extrémizmu". Fakt je ale ten, že fašistická strana Mariana Kotlebu v prieskumoch verejnej mienky neklesá, ale stúpa. Pozitívom pre ekonomiku je zrušenie daňových licencií pre podnikateľov. Počas posledného roku tiež klesá nezamestnanosť (z 9,9% na 8,6%). Pozitívne sú aj viaceré legislatívne zmeny z pera ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

Koaliční lídri - Fico, Danko a Bugár
Zobraziť galériu (10)
Koaliční lídri - Fico, Danko a Bugár  (Zdroj: SITA)

Vláda vytvárania ilúzie

Podľa politológa Radoslava Štefančíka boli Ficove vlády charakterizované buď ťahaním do obdobia temna alebo prešľapovaním na mieste. "Pozitívom prvého roka vlády s takouto straníckou zostavou teda je, že zatiaľ iba prešľapuje na mieste, ale neťahá nás späť. Robí to spôsobom vytvárania zdania, že pracuje pre ľudí, ale vyzerá to tak, že zatiaľ, ešte stále, pracuje pre vládnym stranám spriatelené podnikateľské skupiny," zareagoval pre Topky politológ.

Typickým príkladom vytvárania zdania práce podľa neho je boj proti korupcii. "Pritom výsledky polície, NAKA alebo špeciálneho prokurátora sú v realite buď nulové, alebo sa ich práca orientuje len na chytanie malých rýb. V inom prípade sa polícia síce tvári, že urobila domovú prehliadku u prenajímateľa Ficovho bývania, ale v tejto republike snáď nie je nikto, kto by tú akože raziu bral vážne," myslí si.

Veľké hodnotenie Ficovho zlepenca!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Zmiešané pocity

"Mix zmiešaných pocitov," má z tretej Ficovej vlády politológ Ján Baránek, ktorý by jej dal prívlastok rozpačitá.  Pozitívom je sú pre neho ministerky pôdohospodárstva a spravodlivosti. Na druhej strane má vláda za sebou kauzy ako Zuzana Hlávková na ministerstve zahraničia či kauza Bašternák ministra vnútra. "Nemôžeme povedať, že je toto reformná vláda. Ale nemôžeme ani povedať, že by sa niektoré vybrané rezorty nesnažili. Určite to nie je vláda, ktorá zatrasie slovenskou politikou. Budem chváliť vládu, ktorá začne robiť niečo so zdravotníctvom," hodnotí politický analytik.

Podľa politológa Jána Baránka je najväčší problém na Slovensku zdravotníctvo. Dokazujú to aj posledné správy o všeobecnej poisťovni, ktorá dosiahla minulý rok rekordnú stratu. "Štát bude musieť prehodnotiť prístup k zdravotníctvu. Filozofia, že zdravie je tovar, sa nepotvrdzuje a štát to bude musieť natvrdo dotovať," myslí si politológ. Naopak pozitívne vníma aktivitu ministerky pôdohospodárstva v súvislosti s bojom za kvalitné potraviny.

Vysvedčenie: 3

Pozrite sa, ako sme ohodnotili kľúčové ministerstvá Ficovej tretej vlády. Celoročné vysvedčenie sme oznámkovali ako v škole.

Ministerstvo vnútra

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (10)
Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA)

Korunný princ Smeru sa zapotil z členov tretej Ficovej vlády asi najviac. Väčšinu predošlého roka musel čeliť kauze Bašternák. Kontroverzný podnikateľ jazdiaci na Buggati Veyron je podozrivý z daňových podvodov. Práve s týmto človek obchodoval minister vnútra. Kauzu úrady najprv vyšetrovať odmietli, rozhýbali sa až oveľa neskôr. Keď sa o Kaliňákovi hovorilo ako o nástupcovi Fica, dnes už je to nepredstaviteľné.

Prežil svoju smrť

Kaliňák sa pochválil klesajúcimi číslami dopravných nehôd a vytvorením špeciálnej jednotky v boji proti extrémizmu a terorizmu. Podľa Štefančíka je najväčším problémom, že ho riadi politický zombie. "Robert Kaliňák po kauze Bašternák prežil svoju politickú smrť, nevrátil sa však ako nepoškvrnený reprezentant ľudu, ale skôr ako osoba, ktorá svojou prítomnosťou máta voličov, čoho prejavom sú klesajúce preferencie jeho domovskej strany," hodnotí s tým, že dôveru verejnosti nezíska rozprávaním vtipov na dedinských estrádach pri príležitosti MDŽ.

"Kaliňák prežil mediálnu smrť. Podržal ho premiér a podržali ho koaliční partneri. Ministerka Žitňanská sa vyjadrila, že má odstúpiť, ale nevyústilo to do koaličnej krízy. Béla Bugár Kaliňáka podržal," tvrdí Baránek s tým, že celá kauza Bašternák nie je pre obyčajných ľudí zrozumiteľná. Z tohto dôvodu mal "obrovské šťastie". "Výsledok kauzy je, že neuškodila Smeru, ale poškodila Kaliňákovi."

Vysvedčenie: 4

Ministerstvo spravodlivosti

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (10)
Lucia Žitňanská  (Zdroj: SITA)

Najväčším úspechom ministerky Mostu je protischránková novela. Platí od februára tohto roka. Novela má vniesť svetlo do obchodov firiem registrovaných mimo Slovenska so štátom. Firmy, ktoré budú chcieť obchodovať so štátom sa musia zaregistrovať vo verejne dostupnom registri, kde by mali odkryť vlastnícku štruktúru.

Pochváliť sa môže tiež sprísnenými zákonmi proti extrémizmu, exekučným zákonom a tiež zákon proti osobnému bankrotu. Žitňanská patrí k tomu najsvetlejšiemu, čo je v tretej Ficovej vláde. V tomto duchu to vidí aj Radoslav Štefančík s tým, že aj tak by ju malo byť viacej počuť pri kauzách vlády."Ministerka to samozrejme vzhľadom na prehnitý systém slovenského súdnictva a ani jeho postavenia ako osobitnej zložky štátnej moci nemá ľahké. Hoci snahu ministerky Žitňanskej o pozitívne kroky vo svojom rezorte nemožno spochybniť, malo by ju byť hlasnejšie počuť pri kauzách svojich kolegov."

Vysvedčenie: 1

Ministerstvo zahraničných vecí

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (10)
Miroslav Lajčák  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Lajčáka zasiahla hneď na začiatku kauza podozrenia zo šafárenie pri organizácii slovenského predsedníctva, na ktoré upozornila zamestnankyňa rezortu Zuzana Hlávková. Podľa Transparency International minister porušil zákon a doteraz nevysvetlil podozrenia, na ktoré mladá zamestnankyňa upozornila. Lajčákovi ešte nevyšla v minulom roku kandidatúra za šéfa OSN.

Pod jeho hlavičkou Slovensko organizovalo historicky prvé predsedníctvo EÚ. Panuje zhoda, že Slovensko organizáciu zvládli a neurobili si hanbu. Pozitívne sa dá hodnotiť výkon ministra pri vysvetľovaní zahranično-politických prešľapov svojho šéfa Fica. Štefančík sa domnieva, že zvládnutie organizácie predsedníctva EÚ sa dá hodnotiť neutrálne."Otázne však je, že či človeka možno oceniť aj vtedy, keď nič nepokazí. Lebo pri predsedníctve sa skutočne nič nepokazilo, ale na druhej strane hodnotovo ani nič nové neprinieslo. Negatívum tohto ministerstva za uplynulý rok je kauza Zuzana Hlávková. Potvrdzuje totiž charakteristiku slovenskej mentality, že pokiaľ sa dá, štát treba okradnúť za každú cenu. V zmysle komunistického hesla, ak neokrádame štát, okrádame vlastnú rodinu."

"Zbytočne si skomplikoval život aj tým, že spochybňoval slečnu Hlávkovú. Ukázala sa absolútne zlá komunikácia, ktorú má ako ktorý rezort," myslí si Baránek. Zvýšené náklady sú podľa neho v poriadku aj vzhľadom na slovenský štatút v EÚ, ale nepáčila sa mu Lajčákova komunikáciu, ktorú označil Baránek za arogantnú.

Vysvedčenie: 3

Ministerstvo zdravotníctva

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (10)
Tomáš Drucker  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Nominant Smeru a "krízový manažér" pripravuje komplexnú reformu zdravotníctva. Zatiaľ sa dostala na verejnosť správa o zrušení takmer polovice pohotovostí. Ďalšou plánovanou novinkou je zvýšený poplatok za neodôvodnený príjem na pohotovosť. Drucker tiež musí zapracovať na oddlžení Všeobecnej zdravotnej poisťovni. V rezorte, v ktorom sa dlho neohreje žiadny minister, má Drucker náročnú úlohu. Musí sa totiž popasovať s chobotnicou zájmových skupín, ktoré siahajú až k vládnemu Smeru. Tie sa jeho reformám nebudú len tak prizerať.

Zdanie, že niečo robí, ale neviem čo. Takto by ho zhodnotil politický analytik Štefančík. "Vzhľadom k tomu, že vyjadrenia ministra a vzápätí reakcia predsedu vlády nie sú vždy kompatibilné. V každom prípade minister Drucker pôsobí ako akcieschopný minister, aj keď má vedľa seba takú brzdu," tvrdí. Podľa neho sa negatívom dá označiť rušenie detských pohotovostí v regiónoch.

"Drucker súhlasil so znížením rozpočtu. Ja som to aj vetdy kritizoval, len vtedy mi bolo povedané, že sa to vykryje z nejakých interných úspor v rezorte. Potvrdzuje sa, že ten prístup nebol celkom správny," myslí si Baránek.

Vysvedčenie: 3

Ministerstvo školstva

Peter Plavčan
Zobraziť galériu (10)
Peter Plavčan  (Zdroj: SITA)

Rovnako ako minister zdravotníctva, má nominant SNS predstaviť komplexnú reformu školstva. Zatiaľ verejnosti predstavil akčný plán vo februári tohto roka. Lenže plánov na reformu školstva tu bolo od vzniku samostatného štátu neúrekom, no v skutočnosti sa veľa nespravilo. Školstvo stagnuje a nepripravuje žiakov na realitu 21. storočia. Ako sa hovorí, papier znesie veľa a je otázne, či to v Plavčanovom prípade nebude rovnako. Od ministra sa žiada väčšia aktivita.

Prostredník učiteľom

"Tým, že Smer prenechal rezort školstva SNS, ukázal všetkým nespokojným učiteľom prostredník," kritizuje Fica Štefančík. Takto predseda vlády demonštroval, že školstvo v žiadnom prípade nebude patriť v tomto období k prioritám vlády. "Pozitívom je, že SNS nominovala do funkcie ministra racionálne uvažujúceho človeka, ktorý do tohto rezortu nebude pretláčať ducha 19. storočia." Desať rokov bol Plavčan vysokým úradníkom v rezorte, no nepreslávil ničím prevratným. Ťažko teda očakávať zmenu najbližšie tri roky. Štefančík oceňuje diskusiu pri téme zrušenia habilitačných a vymenúvacích konaní. "Zatiaľ to síce nemá ani hlavu ani pätu, ale pokiaľ sa ministrovi podarí udržať si dostatočný odstup od chlapa, čo bozkáva svoje vojenské výložky, treba mu dať šancu," dodáva.

"Nespravil toho veľa, len hovoril, že spraví, čiže stále čakáme. Dajme mu ešte tento rok a uvidíme s čím príde. Systém v školstve je nastavený zle. Normatív na žiaka nám absolútne degraduje systém a máme obrovský počet vysokých škôl, neviem prečo," pýta sa Baránek z agentúry Polis.

Vysvedčenie: 3

Ministerstvo dopravy

Arpád Ersék
Zobraziť galériu (10)
Arpád Ersék  (Zdroj: SITA)

Od nástupu do vlády, keď vystriedal ministra Romana Brecelyho (Sieť), spustil štátnu informačnú službu o doprave na cestách odoprave.info. Od decembra minulého roka sa vrátili na slovenské železnice vlaky InterCity. Je to zásluha najmä predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý si to zaumienil a presadil aj do programového vyhlásenia vlády.

Minister si dal za cieľ spustiť výstavbu diaľnic, ktoré boli dlho naplánované. Do pozornosti sa dostali najmä diaľnica pri Prešove a jeho obchvat, na ktorom sa podľa ministra financií dá ušetriť až niekoľko stoviek miliónov eur. "Aktuálny minister dopravy si osvojil niekoľko rozporuplných projektov, z ktorých azda najviac kričí obchvat Bratislavy, ktorý podľa viacerých názorov nevyrieši kritickú dopravnú situáciu v hlavnom meste," kritizuje Štefančík. 

"Neviem, čo stihol za ten čas, ktoý je v úrade, spraviť. Okrem prešovského obchvatu. Keďže nie som odborník na dopravu, neviem povedať, či je predražený alebo nie. No máme jedny z najdrahších diaľníc na svete na jeden kilometer," hodnotí Baránek s tým, že potrebuje ešte čas, aby sa dal hodnotiť.

Vysvedčenie: 3

Ministerstvo financií

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (10)
Peter Kažimír  (Zdroj: SITA)

Peter Kažimír patrí k ministrom bez káuz. Za posledný rok sa prejavil najmä "zákonom roka", teda rozpočtom na tento rok. Pozitívne je, že v jeho rezorte dostávajú priestor mladí odborníci, ktorí presadzujú koncept "hodnoty za peniaze", inými slovami - racionálne zhodnotiť a premyslieť výdavky štátu, aby sa neplytvalo.

Kažimír vyrástol

Podľa politológa Štefančíka Kažimír vo svojej funkcii vyrástol. "Minister, ktorý by za bol Ivana Mikloša na úrovni priemerného úradníka  (kto by si nepamätal jeho schopnosť interpretovať údaje vyjadrené grafickou formou), vo Ficovej vláde vyrástol  na schopného ministra a v súčasnosti vyniká svojimi schopnosťami, ale aj odborným prístupom k svojim povinnostiam nad svojimi kolegami." Preto ho ako pozitívny aspekt tejto vlády, pretože udržuje peniaze daňových poplatníkov, "ako aj kšeftárov s daňovými vratkami", na prijateľnej úrovni.

"Ministerstvo financií si robí robotu, akú si má robiť. Škrtí peniaze, kde sa dá. Otázka, ako sa k tomu postavia ostatné rezorty. Snaha o vyrovnaný rozpočet je chvályhodná, no zakladajúce členské štáty EÚ sa s tým až tak netrápia," tvrdí Baránek.

Vysvedčenie: 2

Viac o téme: VládaMinisterstvoRobert FicoBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu