Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Významná návšteva Slovenska: Na Letecké dni chcú pozvať Valentinu Tereškovovú

Valentina Vladimirovna Tereškovová
Valentina Vladimirovna Tereškovová (Zdroj: TASR/AP)

PIEŠŤANY - Prvú kozmonautku sveta Valentinu Vladimirovnu Tereškovovú chcú organizátori Leteckých dní pozvať na Slovensko. Tie pripravujú na september tohto roku v Piešťanoch. Na podujatí k 80. narodeninám Tereškovovej, organizovanom Ruským centrom vedy a kultúry (RCVK) 6. marca, to oznámili riaditeľka RCVK Tatiana Sergejevna Mišukovská aj predseda Občianskeho združenia Bratislavský parašutistický klub Silvio Veselský.

Riaditeľka RCVK v pondelok 6. marca zatelefonovala Valentíne Tereškovovej a blahoželala jej k životnému jubileu. "Valentina Vladimirovna ma poprosila, aby som odovzdala pozdravy Slovákom. Valentina Vladimirovna má veľmi rada Bratislavu, ktorej je čestným občanom," povedala Mišukovská. V deň narodenín Tereškovovej RCVK pripravilo fotografickú dokumentačnú výstavu "Cesta ku hviezdam" venovanú životnej púti prvej žene kozmonautke, okrúhly stôl na tému "Vesmír bez hraníc" a projekciu dokumentárneho filmu "V lete je celý život".

Veselský viedol okrúhly stôl, počas ktorého v ňom priblížil začiatky kozmonautiky v 20. storočí. V spojitosti s pozvaním Tereškovovej povedal, že listom pozvú Tereškovovú na Slovensko. Ak by prišla, organizátori by pripravili oficiálny program v Bratislave, potom by sa mala zúčastniť na septembrových Leteckých dňoch v Piešťanoch. Vlani v dňoch 18. - 19. júna na Adrenalínové nebo na Kuchajde v Bratislave prišiel na pozvanie Veselského kozmonaut bývalého Sovietskeho zväzu Alexej Archipovič Leonov, ktorý ako prvý vystúpil v marci 1965 z kozmickej lode Voschod-2 do otvoreného vesmíru.

Viac o téme: PozvanieValentina Vladimirovna Tereškovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu