Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mikolaj posúva miliardy rektorom, tvrdí Mamojka

Minister školstva Ján Mikolaj
Minister školstva Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Novela vysokoškolského zákona umožní rektorom rozhodovať o miliardových majetkoch a z učiteľov a študentov urobí štatistov, tvrdí poslanec Smeru-SD Mojmír Mamojka. Ako uviedol v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Sobotné dialógy, zákon je principiálne zlý a nič nezlepšuje.

Naopak, koncentruje moc do rúk rektorov a správnych rád vysokých škôl. "Vysoké školy vlastnia miliardové majetky, ja sa obávam, že keď bude koncentrácia moci, nielen riadiacej, ale vlastníckej moci len na dvadsiatich - dvadsiatich piatich rektoroch, ktorí budú reprezentanti miliardových majetkov, tak kde je záruka, že sa nebude disponovať možno s obrovskými hodnotami a štatisti budú učitelia a študenti," povedal s tým, že v predkladanej podobe zákon určite nepodporí.

Rektori nebudú o majetku rozhodovať samostatne, pretože zákon zachová doterajšie kompetencie akademických senátov, oponoval minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Systém rozhodovania sa má zmeniť na duálny. Rovnaký mechanizmus rozhodovania má byť aj pri schvaľovaní rozpočtu vysokých škôl. Mikolaj si od neho sľubuje zlepšenie manažmentu škôl, ktorý v súčasnosti považuje za "veľmi slabý".

Poslanec SMK László Szigeti namietal proti spoplatneniu externého štúdia. Novela podľa neho porušuje základný princíp demokracie, ktorým je rovnosť šancí. Externistom tiež hrozí, že oproti súčasnosti sa poplatky za štúdium zdvojnásobia, domnieva sa Szigeti. Mikolaj takéto tvrdenia označil za zavádzanie. Úprava podľa neho na trhu vzdelávania zrovnoprávni súkromné a verejné vysoké školy. Každý študent sa potom bude môcť rozhodnúť, či si zvolí dennú alebo externú formu štúdia. Mikolaj si tiež myslí, že vzdelanie na verejných vysokých školách má väčšiu hodnotu. "Diplom získaný na takejto verejnej vysokej škole má väčšiu hodnotu ako povedzme zatiaľ na tej súkromnej", poznamenal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu