Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V peňaženkách nám pribudne ďalšia bankovka: FOTO novej 50-eurovky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Eurosystém dokončuje prípravy na zavedenie novej bankovky v hodnote 50 eur. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska (NBS) v tlačovej správe, nová bankovka zo série Európa bude zavedená do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov, a to v celej eurozóne od 4. apríla 2017. Eurosystém pre tento účel zabezpečil 5,4 miliardy kusov bankoviek. Po bankovkách 5 eur, 10 eur a 20 eur je nová 50-eurová bankovka štvrtou nominálnou hodnotou druhej série eurových bankoviek, známej ako séria Európa.

Päťdesiateurové bankovky prvej série budú aj naďalej obiehať spolu s novými bankovkami, avšak postupne sa budú z obehu sťahovať. Dátum ukončenia platnosti bankoviek prvej série bude podľa NBS oznámený v dostatočnom predstihu. Aj po tomto dátume si však tieto bankovky zachovajú svoju hodnotu a budú sa dať vymeniť v národných centrálnych bankách krajín eurozóny bez časového obmedzenia.

V peňaženkách nám pribudne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NBS)

V peňaženkách nám pribudne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NBS)

Séria Európa je druhá séria eurových bankoviek, ktorá sa postupne uvádza do obehu. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Nasledovala bankovka v hodnote 20 eur 25. novembra 2015. Ďalšie nové bankovky prídu na rad postupne. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.

Viac o téme: NBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu