Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pozor na nečakané nástrahy na dovolenke v zahraničí: Prehľad poplatkov bánk

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Leto je tu a s nimi aj dovolenky. Je dobré vedieť, koľko si banky pýtajú za platbu kartou či výber hotovosti v cudzine. Aby vás nepristihli nepripravených, pripravili sme prehľad, koľko zaplatíte za tieto služby. Vždy je dobré byť pripravený.

Slovenských bánk sme sa opýtali dve otázky:

1. Aké poplatky si účtuje banka za výber hotovosti v bankomate v zahraničí?

2. Aké poplatky si účtuje banka za platbu kartou v zahraničí?

Vyhľadajte si svoju banku a pozrite sa, aké poplatky si účtuje za výber z bankomatu v zahraničí a za platbu kartou v zahraničí.

Prima Banka

1. S Osobným účtom (čo je najpoužívanejší balík služieb) v Prima banke môžu klienti využívať neobmedzený počet platieb kartou doma aj v zahraničí bez poplatku. Za platby kartou banka klientov navyše aj odmení – vo výške 0,5 % z objemov nákupov zaplatených platobnou kartou. V prípade, ak klient nevyužíva Osobný účet, poplatok za platbu kartou doma aj v zahraničí (bez ohľadu na typ krajiny/meny) je 0,20 €.

2. Poplatok za výber hotovosti z bankomatu zahraničnej banky je 2 € (bez ohľadu na typ krajiny/meny).

Pozor na nečakané nástrahy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tatra Banka

1. Klienti majú v cene balíka služieb Tatra Personal neobmedzený počet výberov z bankomatov Tatra banky a v zahraničí z bankomatov skupiny RBI. Z bankomatov iných bánk na Slovensku a v zahraničí vyberajú klienti s jednotným poplatkom 2 €/výber

2. Klienti majú v cene balíka služieb Tatra Personal neobmedzený počet platieb debetnou kartou/mobilom doma aj v zahraničí.

Unicredit Bank

1. Môžete vyberať z akéhokoľvek bankomatu vlastného aj cudzieho za nula, bezplatne. Nezáleží, či vyberáte z bankomatu v USA, Austrálii, alebo Číne, či vyberáte v krajinách EU, alebo mimo Eurozóny, banka si pri tomto komplexnom účte, ktorý si volia takmer všetci klienti, neúčtuje poplatok.

2. Bez poplatku

Pozor na nečakané nástrahy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

ČSOB Banka

Detaily poplatkov za výber z bankomatu podľa ČSOB banky

Pozor na nečakané nástrahy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

To, čo je zafajknuté, je bezplatná služba v rámci toho-ktorého balíka služieb ČSOB. To, čo je „x“, je už nad rámec daného balíka služieb a ide o platenú službu, ktorá sa tiež riadi nižšie uvedenou tabuľkou.

Tam, kde je limitovaný počet (1 ks / 5 ks), je stanovené maximum bezplatných služieb v rámci balíka služieb. Ak sa tento počet prečerpá, ide o platenú službu podľa nižšie uvedenej tabuľky.

Pozor na nečakané nástrahy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

VÚB Banka

1. Klienti s kartami Visa Inspire a Visa Inspire Gold, majú výbery v zahraničí v rámci skupiny Intesa Sanpaolo Group bez poplatku za výber hotovosti z bankomatu. Medzi krajiny, kde sú bankomaty skupiny patrí napr. aj Chorvátsko, ale tiež ďalšie obľúbené destinácie Slovákov ako Taliansko, Egypt, Slovinsko, Srbsko, Maďarsko, Albánsko a pod. Vo všeobecnosti neodporúčame na výbery hotovosti, či už doma alebo v zahraničí používať kreditné karty.

2. Poplatok za platbu kartou v zahraničí závisí od typu platobnej karty a meny v ktorej platíte. Klientom odporúčame využívať pre platby v zahraničí kreditnú kartu, pre výbery zase debetnú – teda kartu k svojmu účtu. Pri platbe (ale aj výbere) zvoliť vždy možnosť bez konverzie (prepočtu) do meny €. 

Slovenská sporiteľňa

1. Majitelia Osobných účtov od Slovenskej sporiteľne neplatia za výber z bankomatu patriaceho do skupiny Erste v zahraničí žiaden poplatok za výber.

Výber z bankomatu inej banky v krajinách EHP pri výbere v eurách -  2,50 eura, s Osobným účtom Exclusive je takýto výber bez poplatku.

Iný bankomat v zahraničí – 5 eur.

Za spracovanie transakcií v inej mene ako EUR účtuje banka 2 percentá z hodnoty transakcie, maximálne však 3 eurá (viď vyššie).

2. Majitelia osobných účtov od Slovenskej sporiteľne majú platby kartou v zahraničí bez poplatku. Za spracovanie transakcií v inej mene ako EUR účtuje banka 2 percentá z hodnoty transakcie, maximálne však 3 eurá. Ide o štandardný poplatok na európskom bankovom trhu a v krajinách eurozóny sa pohybuje až do 6 percent z objemu transakcie. V rámci transparentnosti účtuje oddelene od samotnej transakcie.

Platby kartou a výbery z bankomatu v krajinách s inou menou ako EUR sú aj tak najvýhodnejším spôsobom bankovania. Výhodnejším ako zmena valút v banke či v zmenárni. V prípade zmenární môže ísť o rozdiel až okolo 5 percent.

Fio banka

1. Prvý výber v mesiaci z akéhokoľvek bankomatu na svete zdarma. Každý ďalší stojí 1,20 eur.

2. Bez poplatku.

Poštová banka

1. Poplatky za výber z bankomatu v tabuľke:

Pozor na nečakané nástrahy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

2. Klienti s Dobrým účtom majú platbu kartou bez poplatkov. V inom prípade je účtovaných 20 centov za platbu v zahraničí či na Slovensku.

mBank

1. Klient mBank môže vyberať z ktoréhokoľvek bankomatu na svete bez poplatku, nehľadiac na to či je doma alebo v zahraničí. Jediná podmienka je, že výber musí byť minimálne v hodnote 70 EUR, prípadne ekvivalent tejto sumy, ak klient vyberá v inej mene ako EUR.

2. mBank si za platbu kartou doma (eurozóna) ani v zahraničí (krajiny ktoré nemajú EUR) neúčtuje žiadne poplatky a platba kartou je tak zadarmo. V prípade platby v inej mene však klient musí počítať, s tým že suma zaplatená v inej mene ako EUR bude prevalutovaná kurzom kartovej spoločnosti od ktorej klient kartu vlastní.

Pri zaúčtovávaní transakcií mimo Eurozóny môže byť použitý kurz danej kartovej asociácie, zahŕňajúci poplatok za prevalutovanie do výšky 2% z objemu transakcie (tzv. „bank crossborder fee“).

Viac o téme: PoplatkyBankomatBanky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu