Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jureňa: Nech nepije, kto to nevie

Miroslav Jureňa
Miroslav Jureňa

BRATISLAVA - Vyjadrenia predsedu SNS Jána Slotu pre dnešné vydanie denníka Sme, v ktorých opäť označil homosexuálov i redaktorku denníka hanlivými výrazmi, koaliční partneri odmietajú.

Vicepremiér pre menšiny Dušan Čaplovič ich označil za smutné a spolu s podpredsedom ĽS-HZDS Miroslavom Jureňom pre médiá povedali, že by sa mali politici správať slušne.

Slota v rozhovore hovoril o homosexuáloch ako o "buzerantoch" a redaktorku nazval "špina". "Úrad vlády nebude tieto nevhodné kroky pána Slotu žiadnym spôsobom komentovať," reagovala pre médiá hovorkyňa premiéra Silvia Glendová.

Podpredseda ĽS-HZDS Miroslav Jureňa sa vyjadril, že on uprednostňuje slušný prístup. "Mali by sme požívať také alkoholické nápoje, aby sme sa vedeli ovládať," dodal. Či podobné vyjadrenia Slotu môžu koalícii škodiť, je podľa neho otázka pre koaličnú radu. "Je to smutné, a týka sa to každého politika, ak sa takto vyjadrí," povedal vicepremiér Čaplovič s tým, že svoj názor na Slotu verejne nehovorí. "Treba sa správať slušne. Každý si píše svoj vlastný osud," dodal Čaplovič.

Problematiku legislatívy upravujúcej zväzky osôb rovnakého pohlavia treba podľa neho riešiť postupnými krokmi. "Nejde len o tento jeden zákon, ide aj o iné zákony, ktoré vytvárajú podmienky pre iných, ako sú tí druhí, a v nich treba mnohé upraviť," povedal vicepremiér.

Čaplovič podľa vlastných slov chce postupnými krokmi vytvárať priestor a presviedčať politických kolegov, že ide o štandardnú úpravu, ktorá nikomu neuškodí. "Budeme postupne prijímať kroky, aby sa aj pre gejov a lesbičky vytvorili na Slovensku štandardné podmienky ako má každý občan. O nič iné mi nejde," povedal Čaplovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu