Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý dôkaz, že ikona z Liptovského Mikuláša dokáže zázraky: Humenčanka v požehnanom stave!

Sv. Petka Zobraziť galériu (3)
Sv. Petka (Zdroj: topky)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Len pred časom sme informovali o výstave „zázračnej“ ikony v Liptovskom Mikuláši a už sa okolo nej začali diať veci nevídané. O obraze srbskej svätice svätej Petky, ktorá je považovaná za patrónku rodiny, kolujú chýry široko-ďaleko. Dôvodom je nadpozemská vlastnosť ikony.

S maľbou je údajne spojená zázračná vlastnosť. Podľa autorky diela môže pomôcť bezdetným rodičom k vytúženému potomkovi. „Prvýkrát, keď som to počula, povedala som si, že to je taká pekná náhoda. Ale tá náhoda sa zopakovala už 5 či 6-krát,“ prezradila autorka ikony Nataša Knjazovic. Ľudia v Srbsku veria, že svätica pomáha bezdetným ženám otehotnieť.

Balkánska babička vraj dokáže robiť zázraky: VIDEO nechutnej liečby

Po medializácii výstavy sa do priestorov Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši prišlo pozrieť množtsvo návštevníkov. Samotnú autorku dokonca kontaktovalo veľa ľudí s prosbou o pomoc. „Nakoniec som pre štyri páry napísala ikonu svätice a máme už aj prvé výsledky. Istá pani z Humenného krátko po tom, ako si u mňa objednala obrázok, otehotnela. Modlím sa za ňu, aby všetko dobre dopadlo. Podľa mňa sa každá pozitívna myšlienka vracia pozitívne a najmä o to ide. Ak robíme veci s dobrým úmyslom, aj výsledky prinášajú dobré ovocie,“ tvrdí maliarka Nataša.

Žena sa modlila k soche Panny Márie, keď sa zrazu stalo čosi neskutočné

Obraz svätej Petky bol súčasťou výstavy insitných umelcov, slávnej rodiny Knjazovic. Ján Knjazovic, jeho dcéra Anna a vnučka Nataša sú tri generácie insitných umelcov maliarskej Kovačickej školy. Zakladateľom bol práve najstarší z nich, Ján, ktorý je považovaný za najvýznamnejšieho maliara insitného umenia na svete. Mal bohatý umelecký život, jeho obrazy nájdete vo veľkých múzeách a súkromných zbierkach, napríklad aj vo Vatikánskom múzeu.

Obrazy išli na dračku

Ján Knjazovic je doposiaľ jediným Slovákom, ktorého obraz bol vystavený v Louvri a jeho dielo „Detský tanec“ bol uvedený v roku 1974 na poštovej známke Juhoslávie. „Pre naše mestské múzeum, ale aj pre celé mesto je veľkou poctou, že sme mohli hostiť takúto výstavu. A aj návštevnosť ukázala, že sme urobili dobrý krok. Navyše, návštevníci mali možnosť jednotlivé obrazy aj kúpiť, v tomto prípade to išlo ako horúce rožky. Viac ako polovica vystavených exponátov si našla nového majiteľa,“ povedal riaditeľ Múzea Janka Kráľa  Jaroslav Hric.

Nataša Knjazovic s rodinou a zázračnou ikonou svätice.
Zobraziť galériu (3)
Nataša Knjazovic s rodinou a zázračnou ikonou svätice.  (Zdroj: topky)

Okrem pomoci pre bezdetných rodičov mala výstava aj ďalší dobročinný cieľ. Umelci darovali mestu Liptovský Mikuláš jeden z obrazov. Ten na dobročinnej aukcii vydražili za 500 eur a peniaze odovzdali materskej škole „Agátik“ na Agátovej ulici. „Veľmi sa teším z takejto aktivity. Opäť sme raz v Liptovskom Mikuláši pripravili pekné podujatie. Mikulášania mali aj jako turisti možnosť vidieť svetové umenie, navyšem pomohli sme dobrej veci,“ povedal primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Ikona sv. Petky
Zobraziť galériu (3)
Ikona sv. Petky  (Zdroj: topky)

 

 

Viac o téme: Liptovský MikulášSv. PetkaZázračná ikona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu