Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počasie uvrhlo francúzske domácnosti do tmy: Bez elektriny je štvrť milióna domácností

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PARÍŽ - Až štvrť milióna francúzskych domácností sa dnes ocitlo bez elektrickej energie v dôsledku ničivej tlakovej níže Leiv, ktorá zasiahla najmä regióny Gironde, Charentes a Charentes-Maritime na juhozápade Francúzska.

Prudký nárazový vietor dosahoval miestami rýchlosť až 148 km za hodinu. Zo zasiahnutých regiónov nehlásia žiadnych zranených. Hasiči však v noci nadnes zasahovali viac ako 140-krát, a to hlavne kvôli vyvráteným stromom, ale aj škodám spôsobeným na energetickej sieti. Na niekoľko hodín bola dnes v oboch smeroch prerušená doprava na železničnej trati Paríž-Bordeaux. Z preventívnych dôvodov bola v oblasti Bordeaux od dnešnej polnoci zastavená nákladná automobilová doprava.

Silný vietor spôsobil veľké
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: twitter/bbcweather)

Aj keď Leiv podľa meteorológov slabne, na nedeľu predpovedajú na francúzskom pobreží Atlantického oceánu opäť extrémne nepriaznivé počasie. Spôsobí ho tlakovú níž Marcel, ktorú by mal sprevádzať vietor s rýchlosťou 100 až 110 km/h.

V piatok zasiahla západ Francúzska tlaková níž Kurt, ktorú sprevádzal vietor so silou do 135 km/h. O život prišla jedna žena z mesta Nantes, na ktorú sa zrútil múr domu. Francúzske úrady vyzvali obyvateľov krajiny na opatrnosť, a to najmä na cestách, keďže vo viacerých regiónoch je tento víkend začiatkom zimných prázdnin.

Viac o téme: FrancúzskoVietor. výpadok prúdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu