Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potvrdili ďalšie ohnisko vtáčej chrípky: Vážne nebezpečenstvo pre chov zvierat a zdravie ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ŽELIEZOVCE - Jedna voľne žijúca volavka popolavá, ktorú 16. januára našli uhynutú v katastri mesta Želiezovce v okrese Levice, bola nakazená vírusom vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8, čiže vírusom vtáčej chrípky.

Choroba, ktorá bola zistená 17. januára a potvrdená 18. januára, môže predstavovať vážne nebezpečenstvo pre zdravie zvierat, ako aj pre zdravie ľudí, upozornila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Leviciach.

Ako potvrdil riaditeľ RVPS v Leviciach Ján Števko, pre danú oblasť boli nariadené veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat. Tie sa týkajú mesta Želiezovce, Poľovníckeho združenia (PZ) Hron Hronovce, Lesov Slovenskej republiky, štátny podnik, odštepný závod Levice (Lesy SR, š.p., OZ Levice) a všetkých chovateľov hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí v monitorovacej oblasti s okamžitou platnosťou až do odvolania.

V rámci opatrení sa zriaďuje monitorovacia oblasť s polomerom tri kilometre od miesta nálezu. Ide o katastrálne územie mesta Želiezovce, časť Mikula, Járok a Hrable. Súčasne mestu Želiezovce RVPS v Leviciach nariaďuje vykonať do 27. januára súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí, vrátane približných počtov chovaného vtáctva podľa druhov a kategórií v písomnej forme (zvlášť pre komerčné a nekomerčné chovy).

Viac o téme: Vtáčia chrípkaŽeliezovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu