Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensku sa počas predsedníctva v Rade EÚ podaril prelom v rokovaniach: Toto sú hlavné body

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensku sa počas predsedníctva v Rade EÚ podaril prelom v rokovaniach o návrhu smernice o ochrane finančných záujmov EÚ prostredníctvom trestného práva. Uviedol v rámci bilancovania hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

"Do návrhu sa začlenili podvody s DPH, vďaka čomu sa podarilo dosiahnuť predbežnú politickú dohodu s Európskym parlamentom (EP), ktorú však musí podporiť kvalifikovaná väčšina členských štátov," uviedol s tým, že pri návrhu nariadenia o zriadení Európskej prokuratúry sa pod vedením Slovenska podarilo sfinalizovať text nariadenia, ktorý by predstavoval základ pre jej zriadenie. 

 Za významný úspech v oblasti trestného práva považuje aj politickú dohodu s EP na návrhu smernice o boji proti terorizmu, pričom tá posilní trestný rámec s cieľom reagovať na vyvíjajúcu sa teroristickú hrozbu a jej aktuálne formy. V oblasti občianskeho práva sa počas predsedníctva viedli rozsiahle a intenzívne rokovania aj s IT expertmi o návrhu smernice o dodávaní digitálneho obsahu. 

"Pokiaľ ide o prepracované znenie nariadenia Brusel IIa, podarilo sa nám sfinalizovať prvé kolo diskusií k prvým trom kapitolám, ktoré medzi iným upravujú aj otázku medzinárodných únosov detí a podarilo sa otvoriť rokovania k štvrtej kapitole, ktorá upravuje otázky uznávania a výkonu rozhodnutí," uviedol Bubla.

V oblasti elektronickej justície sa dosiahol podľa neho pokrok v technických diskusiách o problematike trestnej justície v kybernetickom priestore, a to osobitne v otázke elektronických dôkazov a problematike šifrovania z hľadiska potrieb orgánov činných v trestnom konaní. "Počas novembrového zasadnutia Európskej justičnej siete pre občianske a obchodné veci v Bratislave sa viedli diskusie aj v otázke elektronického doručovania, ktoré budú pre Komisiu inšpiráciou pri príprave revízie nariadenia o doručovaní," uzavrel.

Pred začiatkom slovenského predsedníctva rezort spravodlivosti uviedol, že počas neho bude pokračovať v rokovaniach o novele európskeho systému prepojenia trestných registrov (tzv. ECRIS). Za dôležitý považoval i návrh nariadenia o zriadení Úradu európskeho prokurátora, ktorý by mal prispieť k lepšiemu stíhaniu trestných činov vo vzťahu k finančným záujmom EÚ. Za nemenej dôležité považoval i návrhy dvoch smerníc v oblasti občianskeho práva, ktoré majú zlepšiť právnu úpravu týkajúcu sa online predaja a digitálneho obsahu.  

Dôraz kládol i na začatie diskusie o revízii nariadenia z oblasti rodinného práva, tzv. nariadenia Brusel IIa, ktoré upravuje právomoc, uznávanie a výkon rozsudkov v manželských veciach a vo veciach rodičovských práv a povinností. Z nelegislatívnych oblastí kládol dôraz na elektronickú justíciu. 

Viac o téme: SlovenskoRada EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu