SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Hygienici opäť bijú na poplach. V regáloch známeho supermarketu objavili nevyhovujúci výrobok. Obsah nebezpečných látok v inkriminovaných balených mandliach niekoľkonásobne prekročil povolený limit.
Podľa štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky (ŠPVS SR), našla začiatkom týždňa kontrola v prevádzke Kauflandu v Spišskej Novej Vsi pražené a solené mandle, v ktorých odhalili niekoľkonásobne vyšší obsah nebezpečných látok, ako dovoľuje limit. Výrobcom balených mandlí je spoločnosť Encinger a potravina pochádza z USA.
Rady slovenských vedcov: Pri vianočnom pečení vznikajú nebezpečné látky, takto sa ich zbavíte
„Vo vzorke bolo zistené nadlimitné množstvo aflatoxínu B1 = 67,7 µg/kg (limit = max. 8,0 µg/kg) a nadlimitné množstvo sumy aflatoxínov (B1, B2, G1, G2) = 77,1 µg/kg (limit = max. 10,0 µg/kg),“ uvádza ŠPVS SR na svojej stránke.
Ako informuje ŠPVS SR, aflatoxíny sú druhom mykotoxínov prirodzene sa nachádzajúcich v niektorých potravinách, napríklad v orechoch, sušenom ovocí či koreninách. Aflatoxíny sú produkované určitými plesňami, z ktorých najnebezpečnejšia je Aspergillus flavus. Táto pleseň pri nesprávnom uchovávaní potravín rastie a počas svojho rastu produkuje aflatoxíny. Na človeka majú tieto látky toxické účinky. Môžu sa hromadiť v ľudskom tele a poškodzovať pečeň či vyvolávať rast zhubných nádorov.