Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Škandalózne porovnanie rakúskych a slovenských potravín: Najhoršie výrobky na našom trhu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slováci sa už roky sťažujú, že doma nakupujú nekvalitné potraviny v porovnaní s Rakúšanmi. Kvôli potravinám s lepším zložením veľakrát neváhajú cestovať za hranice k susedom. Kontrola Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR teraz potvrdila, že podozrenie boli opodstatnené.

Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Uviedla to dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša. 

Za kvalitným tovarom na Západ: Kedy rozdiely skončia a kvalita sa objaví aj v našich obchodoch

Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa jej slov vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky. „Výsledky testov potvrdili obavy, ktoré sme už viackrát komunikovali aj na európskej pôde. Až u polovice výrobkov sme našli výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko, samozrejme, v neprospech medzinárodných produktov, predávaných na Slovensku,“ priblížila Matečná. Spotrebiteľ podľa nej neočakáva, že bude mať v tom istom balení produktu viac umelých farbív, sladidiel, viac tzv. éčok, či menší podiel mäsa.

Najproblematickejšie výrobky

„Vykonali sme nákup identických výrobkov pod rovnakou značkou, ktoré sa predávajú v Rakúsku aj na Slovensku. Spolu sme nakúpili 22 výrobkov,“ spresnil Bíreš. Kontrolóri podľa neho zároveň posudzovali aj etikety, a to uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov i alergénov. U jednotlivých skupín sa vykonali laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov. Išlo napríklad o obsah mäsa v mäsových výrobkoch, obsah tuku a bielkovín v mliečnych výrobkoch, obsah kakaovej hmoty v čokoládach, pevný podiel - hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napríklad syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok - konzervačných, sladidiel a farbív.

Škandalózne porovnanie rakúskych a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najhoršie podľa Bíreša v teste obstáli nealkoholické nápoje (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov bolo viac sladidiel a konzervačných látok), koreniny (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov sa zaznamenala vyššia vlhkosť, väčší podiel drviny menší podiel prírodného farbiva), čaje (vrecúška s rovnakou gramážou, nižšou intenzitou vône a chuti), mozzarella (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov išlo o nižšiu gramáž pevného podielu) a mäsové výrobky (menší percentuálny podiel mäsa pre zákazníkov na Slovensku).

Matečná zdôraznila, aby si spotrebitelia pozorne čítali etikety kupovaných výrobkov a nepodľahli marketingovým praktikám predajcov. „Všetkým spotrebiteľom odporúčam, aby uprednostňovali slovenské výrobky,“ podčiarkla. MPRV sa podľa nej bude témou dvojakej kvality potravín naďalej intenzívne zaoberať a výsledky výskumu predloží Európskej komisii.

Porovnanie rakúskych a slovenských potravín

 

Viac o téme: Porovnanie Kontrola Rakúske potraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu