Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nekompromisná dohra v prípade na mol opitého pilota Mira (37): Expert v šoku, skončil na dlažbe!

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CALGARY - Prípad na mol opitého slovenského pilota (37), ktorý sa chystal odletieť na Boeingu 737 s viac ako 100 ľuďmi na palube, otriasol celým svetom. Miro si narobil poriadnu hanbu. Zajtra sa postaví pred súd, ktorý rozhodne o jeho ďalšom osude. Tak skoro si ale do kokpitu nesadne.

Polícia v Calgary zadržala a obvinila Slováka Miroslava G, ktorý je v Kanade na pracovné víza, z prevzatia zodpovednosti nad lietadlom v nespôsobilom stave a posadila do cely. Bol prepustený ešte v ten istý deň na kauciu 1000 dolárova a polícii musel odovzdať svoj cestovný pas. Súdne dokumenty naznačujú, že pilot dostal v krajine zákaz riadiť akékoľvek lietadlo. Pred súd sa postaví vo štvrtok ráno. "Hoci k takému druhu incidentu došlo už niekoľkokrát počas mojej praxe, toto je najhorší prípad, o akom som počul," uviedol Edward McKeogh, kanadský expert pre bezpečnosť letectva portálu cbc.ca. Ďalej povedal, že letisková kontrola nebola pravdepodobne veľmi prísna. Dúfa, že pilota pošlú na protialkoholické liečenie a rehabilitáciu pred tým, než znova začne lietať.

Nekompromisná dohra v prípade
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

"Sunwing Airlines má politiku nulovej tolerancie voči konzumácii alkoholu a posádka nesmie pracovať skôr ako o 12 hodín od požitia alkoholu či pod jeho vplyvom," uviedla hovorkyňa leteckej spoločnosti Jacqueline Grossmanová pre calgaryherald.com. Doplnila, že spoločnosť zamestnáva asi 350 kanadských pilotov a so 60 zahraničnými pilotmi má sezónne zmluvy kvôli dovolenkovému priemyslu. "Takéto správanie pilota je neprípustné, v rozpore s prísnymi pravidlami a normami našej spoločnosti a je dôvodom pre okamžité zrušenie pracovného pomeru," povedala pre idnes.cz Vladimíra Dufková, hovorkyňa spoločnosti Travel Service, ktorá Mira zamestnávala.   

Osoba, ktorá predpisy poruší, je pozbavená povinností a začne sa voči nej vyšetrovanie. Všetci piloti musia mať tiež minimálny počet nalietaných hodín v komerčných dopravných lietadlách typu Boeing-737, doplnila Grossmanová.

Opitý slovenský pilot sa chystal na let v sobotu

Kanadská polícia zatkla na letisku v Calgary pilota, ktorý sa posadil do kokpitu dopravného lietadla opitý. Muža, identifikovaného ako 37-ročného Slováka Miroslava Gronycha, vyviedli z pilotnej kabíny v sobotu ráno miestneho času, krátko pred plánovaným odletom z Calgary do mexického Cancúnu.


Prečítajte si aj:

Najväčšia chyba, ktorú pri pití robíte: VIDEO odhalilo, čo sa deje v žalúdku po alkohole


Stanica BBC vo svojej správe uviedla, že pracovníci nízkonákladových aerolínií Sunwing privolali políciu po tom, ako si všimli nezvyčajné správanie svojho pilota, ktorý dokonca stratil vedomie. Ešte dve hodiny po zatknutí mu zistili v tele viac než trojnásobne väčšie množstvo alkoholu, ako povoľujú predpisy. Podľa polície v Calgary Slovák prekročil trojnásobne zákonný limit, ktorý predstavuje 0,8 miligramov alkoholu na 100 ml v krvi, teda 2,4 miligramov alkoholu na 100 ml krvi. S lietadlom nakoniec odletel iný pilot. 

Lietadlo prepravujúce viac ako 100 cestujúcich nakoniec odštartovalo do Mexika s iným pilotom. Podľa citovaného vyjadrenia policajného hovorcu Paula Staceyho boli pri tejto udalosti splnené "všetky predpoklady na katastrofu", aj keď pravdepodobnosť, že by mohol pilot v takomto stave naozaj odletieť, je vzhľadom na úroveň zabezpečenia "dosť mizivá".

Viac o téme: PilotCalgaryTravel Servis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu