Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moslim Ahmed zažíva na letiskách peklo: Terč bezpečnostných služieb a výsluch 42-krát

Ahmed Ali Zobraziť galériu (2)
Ahmed Ali (Zdroj: FB/Ahmed Ali )

LONDÝN - Charitatívny dobrovoľník a otec troch detí Ahmed Ali (40) z Veľkej Británie sa domnieva, že je najzastavovanejšou osobou na letiskách. Bezpečnostná služba ho nechala vystúpiť z rady za tri roky až 42-krát. Najprv sa domnieval, že je to výsledok osobnej diskriminácie, ale keď sa rovnaký scenár neustále opakoval, začal to pripisovať narastajúcej islamofóbii.

Nekompromisná dohra v prípade na mol opitého pilota Mira (37): Expert v šoku, skončil na dlažbe!

Posledný nepríjemný zážitok sa odohral 2. februára vo Francúzsku, po tom, čo ho zastavili imigrační úradníci na letisku Bordeaux - Mérignac, odkiaľ mal spoločnosťou Ryanair namierené na londýnsky Stansted. Keď ho vytiahli z fronty asi 100 cestujúcich, musel ukázať svoj pas, ale ten napokon neakceptovali a požiadali ho o inú formu identifikácie.

Vo svojom príspevku na Facebooku napísal, že podobné veci sa dejú mnohým ľuďom s ohľadom na Trumpove imigračné nariadenie. V Francúzsku bol ale jedinou osobou, ktorú vypočúvali, obťažovali a cítil sa akoby spáchal nejaký zločin. Po tom, čo im ukázal vodičský preukaz, ho prepustili, ale Ryanair odmietol nechať ho nastúpiť do lietadla.

Ali svoju frustráciu zdokumentoval v živom vysielaní na sociálnej sieti, ktoré bolo vzhliadnuté viac ako 25-tisíckrát. Je na ňom vidno, ako s ním pracovníci letiska odmietli komunikovať inak, ako po francúzsky. Bohužiaľ, on tento jazyk neovláda. Napokon si musel zaplatiť ďalšiu letenku na nasledujúci deň.

"Myslím, že som vlastne zvyknutý, že ma zastavujú na letiskách. Môj právnik si myslí, že som najviac zastavovaný muž v krajine. Za tri roky sa mi to stalo už 42-krát. Nechápem, prečo si vyberú vždy mňa," uviedol pre portál mirror.co.uk moslim, ktorý pomáha bezdomovcom v Derby a pravidelne cestuje po svete kvôli svojej práci a záväzkom pre charitu.

Moslim Ahmed zažíva na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ahmed Ali )

Ali hovorí, že ho niekoľkrát na letiskách po celom Anglicku nielen zastavili, ale už sa mu stalo aj to, že mu nedovolili nastúpiť na palubu. Pri jednej takej príležitosti s ním bola aj jeho tehotná manželka. "Už ma zastavili v Birminghame, Manchestri, Lutone, na londýnskom Heathrowe aj Stanstede. Niekde je to horšie ako inde. Na jednom z nich ma zastavili dvakrát v priebehu len niekoľkých týždňov. Kládli mi rovnaké otázky a ja som im dával rovnaké odpovede. Až keď našli dôstojníka, ktorý ma vypočúval minule, tak ma nechali ísť," objasnil Ali s tým, že potom pravdepodobne nemajú žiadne záznamy o tom, koho koľkokrát vlastne už zastavili.

"Raz som cestoval do Bangladéša, Maroka, Malajzie, Thajska a nakoniec do Barmy. Jediný raz, kedy ma zastavili, bolo, keď som sa vrátil do Anglicka, mojej rodnej krajiny," povedal frustrovaný muž, ktorý má kvôli tomu aj problém s odvozom z letiska. Jeho rodina totiž nikdy nevie, koľko sa zdrží.

Ali prevádzkuje niekoľko mládežníckych centier vo svojej miestnej komunite a pracuje s mladými ľuďmi. Vždy, keď ho zastavia, plne spolupracuje pri výsluchu. Tvrdí, že vždy mu kladú rovnaké otázky o jeho názoroch na Daeš, Izrael alebo či si myslí, že je hrozbou pre Britániu. Doposiaľ ho nikdy z ničoho neobvinili, no začína si myslieť, že možno by mal raz odmietnuť spolupracovať a vec by skončila na súde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu