Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Bratislave Solarisy dojazdili

Obhorená zadná časť Solarisu Zobraziť galériu (9)
Obhorená zadná časť Solarisu

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava (DPB) sťahuje všetkých 22 autobusov značky Solaris, ktoré premávajú v hlavnom meste.

Na dnešnej mimoriadnej tlačovej besede to uviedol predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník. Dopravný podnik o tomto postupe rozhodol po oboznámení sa s výsledkami mimoriadnej kontroly. Tá preukázala, že v žiadnom z preverovaných autobusov nefunguje zabezpečovací mechanizmus automatických elektroventilov, ktoré po vypnutí vozidla kľúčom zablokujú prívod plynového paliva do motora.

"Tento nedostatok však nebol priamou príčinou sobotňajšieho požiaru, ale má významný vplyv na priebeh a rozsah prípadných nebezpečných udalostí. Keby tento zabezpečovací mechanizmus fungoval, dal by sa požiar v autobuse uhasiť aj hasiacim prístrojom," povedal Zahradník.

Ako ďalej uviedol, v mestskej hromadnej doprave dôjde už oddnes výpadkom týchto autobusov k určitým redukciám. Zahradník však prisľúbil, že DPB urobí maximum pre minimalizáciu výpadku. "Chýbajúce autobusy budú nahradené všetkým pojazdným a bezpečným, čo máme. Namiesto stiahnutých autobusov budú pravdepodobne premávať kratšie vozidlá, čím sa zníži komfort pre cestujúcich," konštatoval Zahradník. Taktiež dôjde k redukcii spojov na bratislavských autobusových linkách, Zahradník preto prosí verejnosť o trpezlivosť a pochopenie. Nevedel však povedať, kedy by mohla byť známa príčina sobotňajšieho požiaru autobusu ani dokedy by mala trvať súčasná redukcia spojov.

Podľa neho sú v súčasnosti dôvody na vážne rokovania s výrobcom autobusov. Ak sa vyšetrovaním zistí, že chyba sa dá odstrániť, čo najskôr by sa podľa Dopravného podniku mali vrátiť opravené autobusy na cesty. V prípade nutnosti je podnik pripravený vrátiť celú dodávku výrobcovi a vymáhať si od neho náhradu škody.

Na štvrtkové zasadnutie mestského parlamentu by sa mal dostať aj materiál s návrhom na kúpu 18 autobusov od českého výrobcu. "Je lepšie kúpiť 18 autobusov, ako šesť duobusov," konštatoval Zahradník. Podľa Cíleka návrh nesúvisí so sobotňajším požiarom, hoci víkendová udalosť znamená naliehavosť kúpy nových vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu