Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vianočná pošta: Deti z celého sveta napísali Ježiškovi už vyše 1,5 milióna želaní

Vianočná pošta Rajecká Lesná Zobraziť galériu (5)
Vianočná pošta Rajecká Lesná (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

RAJECKÁ LESNÁ – Deti z celého sveta napísali počas sedemnástich ročníkov Vianočnej pošty Ježiškovi viac ako 1,5 milióna listov s vianočnými želaniami. Po otvorení Vianočnej pošty to dnes v Rajeckej Lesnej povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Robert Gálik.

"Sú to obrovské počty a rastú z roka na rok. Minulý rok sme dostali takmer 120.000 pohľadníc alebo listov. Veľká časť je zo zahraničia a chodia počas celého roka. Tento rok sme dostali prvý list zo zahraničia už v máji z Taiwanu a prvý list zo Slovenska v auguste od Sofinky z Levíc. Snažíme sa odpovedať v jazyku, v akom je list napísaný. V angličtine, španielčine alebo vo francúzštine. Nevidiacim deťom sme odpovedali aj v Braillovom písme," doplnil Gálik.

Vianočná pošta: Deti z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Vianočnú poštu otvoril spolu s ministrom zdravotníctva a bývalým generálnym riaditeľom Slovenskej pošty Tomášom Druckerom, ktorý je tohtoročným krstným otcom sviatočnej známky Vianočnej pošty. "Vianočná pošta nám ukazuje, že aj v dnešnom svete moderných komunikačných technológií má rukou písaný vianočný pozdrav o kúsok ľudského slova viac. Ako rodič, ale v súčasnosti aj ako minister zdravotníctva, si veľmi želám, aby deti boli zdravé. A predovšetkým, aby nepoznali, čo je to bolesť. Pretože, ak raz dieťa spozná, čo je to bolesť, tak sa z neho vytráca detstvo," zdôraznil Drucker.

Vianočná pošta: Deti z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Vianočná pošta: Deti z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Námetom tohtoročnej sviatočnej známky, vydanej pri príležitosti Vianoc, je obrázok Vanesky Pecekovej zo Spojenej školy v Komárne, ktorá nakreslila Troch kráľov. Kresbu na FDC "Betlehem" nakreslila Viktória Berkyová zo Spojenej školy v Komárne a Šimon Števula zo Základnej školy v Zlatníkoch nakreslil vianočnú hviezdu s anjelikom, ktorá bude použitá na FDC pečiatku. Kresby poslali deti v rámci Vianočnej pošty Ježiškovi v roku 2015. Autorom grafickej úpravy známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Vladislav Rostoka.

Vianočná pošta: Deti z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Vianočnú poštu organizuje Slovenská pošta, a.s., od roku 1999 a počas doterajších ročníkov prišlo na adresu 999 99 Ježiško 1.549.364 listov. Minulý rok prišlo zo zahraničia viac ako 3000 listov z 51 štátov sveta. Pravidelne z Európy, ale aj z Číny, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu, USA, Kanady, Malajzie či Taiwanu. "Tento rok už Ježiško dostal vyše 3000 listov zo Slovenska aj zo sveta. Všetkým deťom, ktoré uviedli poštovú adresu, Ježiško odpíše a pošle malý darček," dodal generálny riaditeľ Slovenskej pošty.

Viac o téme: Tomáš DruckerRajecká LesnáRobert Gálik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu