Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborník na výživu o tajomstve štíhlej postavy: Sladidlá sú stokrát sladšie ako cukor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Diéty sú v súčasnosti veľmi obľúbené. Diétu drží v priemere jeden z piatich Európanov najmenej raz za dva roky (podľa štúdie spoločnosti GfK pre Wall Street Journal Europe). Avšak vzhľadom k tomu, že výskyt nadváhy a obezity celosvetovo rastie, je zrejmé, že väčšina z týchto pokusov o zníženie telesnej hmotnosti nie je úspešná.

Jedným z riešení nadváhy sú nízkokalorické sladidlá, ktoré umožňujú ľuďom urobiť v jedálničku zmeny, ktoré podporia zníženie telesnej hmotnosti a pritom nebránia našej prirodzenej túžbe po sladkom. „Sladkú chuť nemusíte zo svojho jedálnička úplne vylúčiť. Často stačí konzumovať menšie porcie a viac zeleniny, klasický cukor vymeniť za sladidlo a všetko doplniť zodpovedajúcou pohybovou aktivitou,“ tvrdí gastroenterológ MUDr. Peter Minárik.

Vedci odhalili veľký potravinový škandál: Cukrárenské firmy platili výskumy, ktoré ľudí klamali

Sladidlá predstavujú ideálne riešenie v momente, keď máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete strážiť prísun kalórií. Slúžia ako plnohodnotná náhrada sladkej chuti cukru a v žiadnom prípade z nich nemusíte mať obavy. Súčasným trendom sú napríklad menšie balenia nealkoholických nápojov a znižovanie množstva kalórií zmenou zloženia pri zachovaní obľúbenej chuti. Samozrejme je naivné si myslieť, že keď prejdete na stravu s nízkokalorickými sladidlami, môžete jesť „sladké“, čo hrdlo ráči. Strava musí byť predovšetkým vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by malo byť vždy len doplnkom v rozumnej miere a v kombinácii s pohybom.

„Samotná voľba nápoja či potraviny s označením „light“ nemá ako taká zoštíhľujúci účinok, ale stáva sa súčasťou lepšej kontroly nad energetickou rovnováhou. Početné štúdie preukázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, potvrdzujú priaznivejšie výsledky pri redukcii váhy než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom,“ dodáva MUDr. Peter Minárik pre JN Publicity.

Odborník na výživu o
Zobraziť galériu (2)

Stokrát sladšie ako cukor

Najčastejší dôvod, prečo ľudia používajú nízkokalorické sladidlá je ten, že sa chcú udržať v lepšej zdravotnej kondícii. Sladidlá sú v priemere stokrát sladšie ako cukor. Môžu tak nahradiť veľké množstvo prijatého repného cukru a tým znížiť množstvo prijatých kalórií. Nízkokalorické sladidlá tiež neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi a nezvyšujú produkciu inzulínu. Je preto možné ich využiť v čase, keď sa snažíme vyhýbať potravinám s vyšším obsahom cukru, pri cukrovke a iných ochoreniach.

„Výskum ukazuje, že naša preferencia sladkej chuti nie iba dôsledkom nových potravinárskych technológií, ľahkej dostupnosti sladkých potravín a nápojov a marketingových aktivít zameraných na ich propagáciu. Obľuba sladkej chuti  je nám vrodená a vyvinula sa pravdepodobne preto, aby nás priťahovalo materské mlieko a bezpečné zdroje potravy a energie. Novorodenci už niekoľko hodín po pôrode vykazujú silnú preferenciu sladkej chuti. V záujme udržania zdravej telesnej hmotnosti a pri znižovaní nadváhy musia ľudia veľmi starostlivo riadiť svoju preferenciu sladkej chuti a vyvažovať množstvo prijatej a vydanej energie. Náhradné sladidlá umožnia znížiť energetický obsah potravín a nápojov a ľahko tak znížiť množstvo prijatých kalórií pri zachovaní pôvodnej nezmenenej sladkej chuti potravy. Pôžitok zo sladkej chuti ostáva tak plne zachovaný,“ doplňuje MUDr. Minárik.

Najdôležitejšie fakty o sladidlách

  • Nízkokalorické sladidlo je potravinárska prísada často s výraznejším chuťovým efektom než cukor, ale s výrazne nižším množstvom energie.
  • Väčšina nízkokalorických sladidiel je stonásobne sladšia ako cukor samotný, čo znamená, že malým množstvom môžeme nahradiť veľkú dávku cukru.
  • Najznámejšie nízkokalorické sladidlo aspartám je súčasne jednou z najdôkladnejšie preskúmaných ingrediencií používaných vo výrobe potravín v súčasnosti. Na základe nespočetných zdravotných testov bol povolený na používanie v potravinách vo viac než 100 krajinách.
  • V súčasnosti sa aspartám používa na výrobu viac ako 6 000 produktov a jeho zdravotná neškodnosť bola v nedávnej dobe opäť potvrdená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (European Food Safety Authority - EFSA).
  • Najnovšie nekalorické sladidlo, ktoré bolo Európskou komisiou schválené na sklonku roku 2011, nesie názov steviol-glykozidy a ide o sladidlo z prírodného zdroja vyrobené z listov rastliny stévia.

 

 

 

 

 

Viac o téme: CukorChudnutieDiétaSladidloPeter Minárik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu