Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodičia by si mali poriadne prilepšiť: Vláda sľubuje materskú vo výške 100% čistej mzdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Materská dávka by sa mala od mája budúceho roka zvýšiť zo 70 % na 75 % z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda.

Táto dávka by mala dosahovať takmer 100 % čistého príjmu, ktorý mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku. Materskú dávka sa naposledy zvýšila od začiatku tohto roka, a to zo 65 % na terajších 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Priemerná mesačná suma materskej dávky má budúci rok podľa rezortu práce a sociálnych vecí predstavovať 518,8 eura, čo je v porovnaní so súčasnosťou nárast o 34,60 eura. 

Vláda tiež schválila návrh novely zákona o rodičovskom príspevku. Rodičovský príspevok by sa mal od mája budúceho roka zvýšiť zo súčasných 203,20 eura na 213,20 eura. "Odhaduje sa, že ovplyvnených bude priemerne mesačne 142 250 poberateľov rodičovského príspevku," tvrdí ministerstvo práce a sociálnych vecí. Približne 3,5 tisíca z týchto poberateľov je zároveň poberateľom pomoci v hmotnej núdzi. "Vplyv na poberateľov pomoci v hmotnej núdzi bude neutrálny, nakoľko rodičovský príspevok sa považuje za príjem na účely určenia výšky pomoci v hmotnej núdzi a táto sa o nárast rodičovského príspevku zníži," upozornil rezort práce a sociálnych vecí. Rodičovský príspevok sa naposledy zvyšoval od 1. januára 2014, a to o 3,60 eura. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu