Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kupujete si multivitamíny? Je možné, že máte len veľmi drahý moč

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: PR)

SYDNEY - Vitamíny sú užitočné pri liečbe konkrétnych stavov, kedy telu niektorý z vitamínov chýba. Väčšina ľudí, ktorí prehĺtajú multivitamíny, má ale vďaka nim len veľmi drahý moč, poznamenal prezident Austrálskeho lekárskeho zväzu (AMA) Michael Gannon. Nejaký druh vitamínov či doplnkov užíva sedem z desiatich Austrálčanov, odborníci ale spochybňujú ich účinnosť aj miesto, ktoré okupujú v lekárňach.

Neupierajte svojim deťom tieto výrobky: Napriek všetkým "negatívam" sú pre ne veľmi dôležité

Podľa docenta Kena Harveyho z katedry epidemiológie a preventívnej medicíny z Univerzity Monash v Melbourne existuje veľmi málo dôkazov, ktoré by naznačovali, že multivitamíny skutočne fungujú. Kupovať multivitamíny teda prospieva hlavne spoločnostiam, ktoré ich vyrábajú, pretože im zvyšujú zisky, pre priemerných Austrálčanov ale ich konzumácia nepredstavuje žiadny prínos.

"Potrebujete hlavne dobrú stravu. Peniaze za multivitamíny len vyprázdnite do záchodovej misy," povedal Harvey.

Zástancovia multivitamínov a ďalších doplnkov tvrdia, že ich užívanie je potrebné na vyváženie zlej stravy Austrálčanov, poznamenala austrálska tlačová agentúra AAP. Prieskumy ukázali, že 52 percent obyvateľov Austrálie neje odporúčané množstvo ovocia denne a takmer 92 percent zanedbáva odporúčaný príjem zeleniny.

Paracetamol sa postará nielen
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: tabletky-na-erekciu-merlix)

Zväz AMA sa však obáva, že mnohé produkty - ako sú napríklad Bachove bylinky či kvapky - dostávajú legitímny status čisto preto, že sa predávajú v lekárňach. Napriek tomu, že chýbajú dôkazy o ich účinnosti.

Je známe, že kyselina listová hrá dôležitú úlohu v tehotenstve, a železo sa predpisuje ľuďom trpiacim anémiou, ale multivitamíny pokladá väčšina lekárov za vyhadzovanie peňazí. "Veľa Austrálčanov z toho má len veľmi drahý moč," dodal Gannon.

Úrad pre terapeutický tovar (TGA) presadzuje reformu, ktorá by vytvorila novú triedu doplnkových liečiv podopretú testami. Pokiaľ by bol produkt zaradený do tejto skupiny, bolo by to pre kupujúceho znamením, že bol testovaný na bezpečnosť a účinnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu