Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tresty pre arogantných vodičov majú podporu: Namiesto pokuty skončia potupne pri lopate

Skončia drzí vodiči pri lopate? Zobraziť galériu (5)
Skončia drzí vodiči pri lopate? (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Tresty verejnoprospešných prác pre drzých vodičov sú o krok bližšie. Po podpredsedovi parlamentu Martinovi Glváčovi sa zmena pozdáva aj Robertovi Kaliňákovi. Po novom by sa v cestárskej veste s lopatou v ruke mohli objaviť aj boháči, ktorí by sa trestu vyhli zaplatením pokuty.

Glváč pôjde za Kaliňákom

Kam sme sa to dostali, že nedorozumenia sa riešia bitkou a napádaním ženy?,  spýtal sa pred pár dňami podpredseda parlamentu a šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč. „Takýchto prípadov na cestách je viac, ja viem o ďalšom spred dvoch týždňov,“ napísal vtedy Glváč. A človek sa nemá ako brániť. Podľa neho rastie agresivita aj z toho dôvodu, že vidia zlé správanie v Národnej rade. Podpredseda parlamentu sa plánuje stretnúť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, aby prebrali zmeny v zákonoch.

Ministerstvu sa tresty pozdávajú

Ako pre Topky priznalo ministerstvo vnútra, odpracovanie si trestu môže mať väčší výchovné efekt ako pokuty. Kaliňák je takejto zmene naklonený. „Ministerstvo vnútra sa nebráni odbornej diskusii na túto tému. Krátkodobé tresty môžu mať väčší výchovný efekt ako akákoľvek finančná pokuta. Na takúto zmenu je ale nutné zmeniť trestný zákon,“ zareagoval Kaliňákov hovorca Ivan Netík.

Tresty pre arogantných vodičov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Sprísňovanie trestov nepomáha

Glváč sa rozčúlil na Facebooku kvôli incidentu, ktorý sa odohral pred dvomi týždňami. Neznámy vodič zablokoval inej vodičke auto a následne ju päsťou udrel do tváre. A práve preto podľa Glváča treba konať. Treba na to reagovať a chce to diskusiu. Prax ukázala, že sprísňovanie trestov nie je všeliekom, tvrdí podpredseda parlamentu, ak vás niekto napadne a nie ste dlhšiu dobu na péenke, stále ide len o priestupok. Takéto prípady sú podľa ich závažnosti na posudzovaní okresných úradov, polície alebo súdov, zamyslel sa Glváč. Pokuty podľa neho nepomôžu, ale zabrať by mohlo niečo iné.

Agresori si zaslúžia poníženie

Smerák navrhuje, aby si vinník trest odpracoval, keďže bohatí vodiči sa z pokút smejú. Otázkou je, či by sme nemali v takýchto prípadoch uvažovať o povinnosti pre páchateľa manuálne si odpracovať sankciu,  uvažuje. Agresori by si podľa neho zaslúžili poníženie. Ale nie tak, aby to bolo na jeho dobrovoľnom rozhodnutí. Dobre vieme, že ľudia na drahých autách sa z pokuty iba smejú. Takíto agresori si zaslúžia verejné poníženie.

Tresty pre arogantných vodičov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Povinné práce vykonávajú ročne tisícky ľudí

Trest povinnej práce môže súd uložiť „páchateľom odsúdeným za prečin, za ktorý zákon umožňuje uložiť trest odňatia slobody, ktorého horná hranica sadzby trestu odňatia slobody nepresahuje päť rokov,“ prezradil pre Topky hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Činnosti závisia hlavne od kvalifikácie odsúdeného a obsahu dohody o zabezpečení povinnej práce.

Pracovné prostriedky zabezpečuje poskytovateľ. „Poskytovateľ sa zaväzuje, že znáša náklady na ochranné pracovné prostriedky, pracovné náradie a materiál potrebný na výkon práce,“ prezradil hovorca. Ostatné náklady spojené s výkonom trestu povinnej práce znáša odsúdený sám.

Verejnoprospešné práce sú rôznorodé

Odsúdení vykonávajú všetky práce, na ktoré majú kvalifikáciu a ktorých rozsah bol dohodnutý v Dohode o zabezpečení povinnej práce, uzatvorenej medzi súdom a poskytovateľom práce. Medzi ne patria rôzne práce ako napríklad údržba a úprava verejnej zelene (parky, ulice, oddychové zóny), hrabanie a odvoz lístia, kosenie, zber a odvoz pokosenej trávy, zastrihávanie stromov a kríkov a odvoz odpadu, výsadba a odstraňovanie určenej zelene, zavlažovanie, údržba a úprava zelene v materských škôlkach, základných a stredných školách. Hrabanie a odvoz lístia, kosenie, zber a odvoz pokosenej trávy, zastrihávanie stromov a kríkov a odvoz odpadu, výsadba a odstraňovanie určenej zelene, zavlažovanie, udržiavanie čistoty na verejných priestranstvách, zber a odvoz odpadkov, čistenie (komunikácie, steny budov), odpratávanie snehu, odpratávanie posypu ciest a chodníkov po zimnej údržbe.

Čistenie lesných plôch od kalamitného dreva, zber a spracovanie odpadu, odvoz odpadu, úprava klzkých povrchov chodníkov v zimnom období, vykonávanie posypu, odstraňovanie ľadu, odpratávanie snehu, údržba a oprava existujúcich chodníkov a budovanie nových chodníkov, ktoré sú vhodné aj pre cyklistiku, čistenie odvodňovacích kanálov zrážkovej vody v obciach, čistenie lesov a zelených plôch od náletových drevín, zvyškov drevín po kalamitách a ťažbe dreva čistenie a údržba vodných plôch, korýt riek, brehov tokov, pomoc pri likvidácii nelegálnych skládok komunálneho a stavebného odpadu údržba obecných cintorínov, udržiavanie poriadku a čistoty, kontrola dodržiavania obmedzení v areáli, úprava chodníkov a okolia hrobových miest či výkopové práce.

Viac o téme: DopravaAutoNásilieŽenyTrestMartin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu