Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dnešná konferencia rozhodne o ďalšom smerovaní Ficovho Smeru: Maďarič má veľké očakávania

Maroš Šefčovič, Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Sigmar Gabriel, Thomas Drozda Zobraziť galériu (9)
Maroš Šefčovič, Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Sigmar Gabriel, Thomas Drozda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Bratislave sa dnes odohráva programová konferencia najsilnejšej strany Smer – SD. Pôvodne sa mala konať už koncom septembra. Hlavný prejav neprednesie iba samotný Robert Fico, ale aj podpredsedovia strany Peter Kažimír a Marek Maďarič. Ten očakáva kvalitnú diskusiu.

Podpredseda vládnej strany Smer-SD Marek Maďarič sa krátko pred začatím rokovania nechal počuť a vyjadril svoj názor a očakávania. "Diskusia môže byť aj kritická. Nie som človek, ktorý by sa chcel sebabičovať, ale k diskusii patrí aj kritika," priznal Maďarič.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V Smere-SD sa čoraz viac ozývajú kritické hlasy, ktoré žiadajú zmeny v strane. Na konferencii by mala predstaviť nové programové tézy, ktoré pripravoval poslanec Národnej rady SR a šéf Zboru poradcov predsedu vlády SR Vladimír Faič. Pôvodne mala byť ešte v septembri po summite lídrov EÚ, ale sociálni demokrati ju presunuli.

Ideové tézy pôvodne na programovú konferenciu vypracovali podpredseda strany Pavol Paška a poslanec NR SR Ľubomír Blaha, ktorý nie je členom Smeru-SD. Ich materiál však po vnútrostraníckej kritike napokon neslúžil ako podklad na rokovanie.

Okrem Roberta Fica a podpredsedov strany Mareka Maďariča a Petra Kažimíra by mal v predpoludňajšom bloku vystúpiť aj eurokomisár Maroš Šefčovič. Na konferenciu najsilnejšia vládna strana pozvala aj sociálnych demokratov zo zahraničia.

Konferencie by sa mal zúčastniť okrem straníkov aj predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, predseda Českej strany sociálnodemokratickej a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a rakúsky minister kultúry Thomas Drozda.

Pavol Paška
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Moderátorom konferencie nebude podpredseda strany Pavol Paška, ako bývalo zvykom. Tejto funkcie sa zhostí samotný predseda strany Robert Fico. Po odstúpení z pozície predsedu NR SR a vzdania sa poslaneckého mandátu si Paška udržal stranícku funkciu. Zostal aj moderátorom straníckych snemov. V tomto prípade ale vedenie Smeru rozhodlo, že moderátorom konferencie bude Fico.

Europoslanec Boris Zala sa nezúčastní

Na sobotňajšiu programovú konferenciu nepríde europoslanec Boris Zala, ktorý požiadal o prerušenie členstva v strane. "Tým, že som požiadal o prerušenie členstva, prichádzam aj o funkciu v predsedníctve. Takže to, že ma nepozvali, vítam, asi to považujú za to, že mi vyjdú v ústrety," uviedol.

Dnešná konferencia rozhodne o
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: mik)

Zala by bol však rád, keby programová konferencia priniesla posun a jasnejšiu formuláciu sociálnodemokratických pozícií Smeru. "To by ma potešilo," povedal s tým, že nevie posúdiť, či sa tak stane, lebo nepozná prípravné práce ani tím, ktorý konferenciu chystal. "Môžem len veriť, že sa to udeje," konštatoval. Zároveň dodal, že nevie, čo môže očakávať, pretože pred konferenciou nebol rozoslaný dopredu žiaden materiál.

Viac o téme: KonferenciaBratislavaSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu