Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenské predsedníctvo čaká kľúčový summit: Hlavné témy ekonomika, energetika aj migrácia

Róbert Vass
Róbert Vass (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ čaká koncom tohto týždňa ďalšie kľúčové podujatie, ktoré priláka do Bratislavy desiatky významných osobností európskej politiky a ekonomiky.

GLOBSEC Tatra Summit 2016 potrvá od štvrtka do nedele a zameria sa na vytvorenie efektívnej stratégie na riešenie migračnej krízy, reformu ekonomiky a menovej politiky EÚ v súvislosti s dlhovou a menovou krízou, nastavenie nových vzťahov medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom, posilnenie bezpečnosti EÚ, rozširovanie únie o balkánskej krajiny a ďalšie témy. "Tatra summit je tento rok dôležitý nielen preto, že Slovensko presedá EÚ, ale aj pre výzvy, ktorým EÚ v súčasnosti čelí," povedal dnes novinárom prezident organizácie Globsec Robert Vass. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničia Ivana Korčoka je GLOBSEC Tatra Summit "top podujatím slovenského predsedníctva v EÚ", ktoré prispeje k prebiehajúcej debate o ďalšej budúcnosti EÚ.

Konferencia tento rok privíta ministrov financií z piatich európskych krajín. Účasť potvrdil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, taliansky minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan, slovinský minister financií Dušan Mramor, ich španielsky kolega Michel Sapin a minister z Írska Michael Noonan. Pridá sa k nim aj európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti, dane a colnú úniu Pierre Moscovici.

"Budú debatovať o tom, ako posunúť európsku menovú úniu ďalej v čase krízy," povedal Vass. Do Bratislavy prídu aj piati eurokomisíri, viacerí ministri pre energetiku, šéfovia diplomacií z balkánskych i európskych krajín ako aj predstavitelia obchodného sektora a občianskej spoločnosti. Okrem toho GLOBSEC Tatra Summit 2016 už tradične ponúkne aj Investičné fórum, ktoré sa zameria na investičné príležitosti a stratégie v Európe. Predsedať mu bude exminister hospodárstva a súčasný viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák.

Viac o téme: Slovenské predsedníctvoGLOBSEC Tatra summit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu