Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kiska obedoval s dalajlámom: Prezradil recept, ako môžeme potláčať džihád

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska sa dnes na súkromnom obede stretol s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, ktorý prišiel na návštevu Slovenska. Prezident o tom informoval na svojej facebookovej stránke.

„Dnes som mal tú česť opäť sa stretnúť s dalajlámom, prvýkrát ako prezident. Diskutovali sme o problémoch dnešného sveta," napísal Kiska s tým, že hovorili o potrebe porozumenia medzi ľuďmi, o tom, že všetky náboženstvá sú si podobné, ak je ich základom láska, odpúšťanie a empatia. „Budhizmus je pre mňa filozofiou o tom, ako by sme mali žiť," konštatoval prezident.

Jeho Svätosť Tändzin Gjamccho na Slovensko prišiel na pozvanie z galérie At Home Gallery. Návšteva je súčasťou jeho cesty mestami Európy. Po prvýkrát navštívil tibetský duchovný vodca 14. dalajláma Slovensko v októbri v roku 2000. V tom čase mu bratislavská Univerzita Komenského (UK) udelila čestný titul doctor honoris causa. Jeho druhá návšteva Slovenska bola v septembri 2009 na pozvanie Nadácie Jána Langoša. Vtedy prebral Cenu Jána Langoša za boj za ľudské práva a demokraciu vo svete.

Džihád môžeme potláčať toleranciou, šírme súcit, povedal dalajláma

Džihád (svätá vojna), na ktorý vyzýva Islamský štát, môžeme potláčať toleranciou. Myslí si to 14. dalajláma Tändzin Gjamccho, ktorý je na návšteve na Slovensku. Na dnešnej prednáške pre verejnosť apeloval na toleranciu a šírenie súcitu. Mierový svet môžeme podľa neho dosiahnuť cez náš vlastný vnútorný mier. Všetci ľudia podľa tibetského duchovného vodcu môžu spoluvytvárať lepšiu budúcnosť. Verí, že možno o 20 rokov bude vo svete viac mieru.

"Všetci máme právo na to, aby sme dosiahli šťastie. V živote máme veľa problémov, ale na svete je veľa dôvodov na to, aby sme boli optimisti," povedal tisícom ľudí v Národnom tenisovom centre v Bratislave. Osobná zodpovednosť ľudí je podľa dalajlámu, aby bolo ľudstvo šťastnejšie. "Aby tu bolo viac súcitu. Súcit by sme mali vedieť preniesť aj na našich nepriateľov. Je dôležité kultivovať v nás povedomie súdržnosti medzi ľuďmi, ako medzi bratmi a sestrami bez ohľadu na náboženstvo," poznamenal.

Dalajláma zdôraznil potrebu lásky, tolerancie, spokojnosti, radosti a sebadisciplíny. Poukázal aj na dôležitosť vytvárania náboženskej harmónie. "Napriek tomu, že vyznávame iné filozofie, náboženstvá, iný spôsob života, máme spoločný cieľ. Šírenie súcitu je cieľom nás všetkých a tiež vytvorenie náboženskej harmónie," uviedol. Dalajláma sa tiež zastal moslimov. Veriaci moslim podľa neho nespôsobí krviprelievanie. "Kto spôsobí krviprelievanie, prestáva byť moslim," dodal. 

Dalajláma odpovedal aj na otázky ľudí. Jedného z divákov zaujímal názor na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Dalajláma sa k tomu nevyjadril, zastáva názor, že počas kampane je lepšie zachovať mlčanlivosť. Vo svojom vystúpení hovoril aj o výbere dalajlámu. Priznal obavy, že čínska vláda sa snaží do budúcna ovplyvňovať tento výber. Deklaroval zároveň svoj záväzok voči Tibetu z pohľadu životného prostredia a ochrany tibetskej kultúry.

Dalajláma bude na Slovensku do 17. októbra. Návšteva je súčasťou jeho cesty po mestách Európy. Na Slovensku je tretíkrát. Z Bratislavy odcestuje do Prahy a ďalších stredoeurópskych metropol. Historicky prvá návšteva tibetského duchovného vodcu bola v októbri 2000. Potom prišiel v septembri 2009. V roku 1989 získal Nobelovu cenu za mier.

Viac o téme: DalajlámaAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu