Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lajčák hasí požiar po Kiskovom stretnutí s dalajlámom: Čínskej vláde poslal odkaz!

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas dnešného stretnutia s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky Lin Linom v Bratislave zdôraznil, že Slovensko uznáva a rešpektuje politiku jednej Číny. TASR o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano. Ako uviedol, predmetom stretnutia bola reakcia Číny na návštevu dalajlámu na Slovensku.

"Minister tiež konštatoval, že Slovensku záleží na dobrých vzťahoch s Čínou a máme záujem o ich upevňovanie, najmä rozširovaním obchodno-ekonomickej spolupráce," uviedol hovorca.Minister Lajčák podľa jeho slov podčiarkol, že návšteva dalajlámu na Slovensku mala súkromný charakter a uskutočnila sa na pozvanie súkromného subjektu, pričom vláda SR sa na jej príprave a realizácii nepodieľala a ani jej členovia sa s dalajlámom nestretli.

"Vláda tak dala najavo svoj postoj a význam, aký pripisuje dobrým vzťahom s Čínou," dodal Stano. Slovenský minister zároveň odovzdal čínskemu veľvyslancovi list adresovaný svojmu čínskemu rezortnému partnerovi Wang Yi-ovi, v ktorom sa píše, že prezident, vláda, ako aj všetci predstavitelia SR plne rešpektujú suverenitu a územnú celistvosť Čínskej ľudovej republiky a principiálne dodržujú politiku jednej Číny.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie bude mať víkendové stretnutie prezidenta SR Andreja Kisku s dalajlámom určite negatívny dosah na vzťahy Slovenska s Čínou. "To sú veci, ktoré nenecháva čínska strana bez reakcie," povedal po dnešnom rokovaní vlády SR Lajčák. Čína si už v reakcii v utorok (18.10.) dvakrát predvolala slovenského chargé d'affaires v Pekingu, priblížil Lajčák. Aké konkrétne kroky by mohla čínska strana spraviť, špekulovať nechcel. "Budeme sa snažiť, aby ten dopad bol čo najmenej zlý," doplnil.

Lajčák sa o prijatí dalajlámu bavil s prezidentom Kiskom vopred. Čo presne mu povedal, zverejňovať nemieni. "Pán prezident mi vysvetľoval svoju motiváciu a ja som ho zase upozorňoval na riziká," doplnil. Kiska sa stretol s dalajlámom v nedeľu (16.10.) na súkromnom obede mimo Prezidentského paláca. Podľa Lajčáka však čínska strana nerozlišuje medzi súkromným a oficiálnym stretnutím. 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (17.10.) avizovalo, že podnikne odvetné opatrenia v súvislosti s návštevou tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorého prijal prezident Kiska. Podľa čínskeho ministerstva je prijatie dalajlámu v rozpore s politikou jednej Číny, ktorú sa Slovensko zaviazalo podporovať. Kiska v reakcii zdôraznil, že stretnutie nijakým spôsobom nespochybňuje jednoznačné stanovisko SR k tejto otázke.

Viac o téme: Miroslav LajčákAndrej KiskaLin Lin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu