Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zvrat v prípade podvodu s eurofondami: Falošné doklady podnikateľa Magála mali iba chybičky!

Slavomír Magál Zobraziť galériu (5)
Slavomír Magál (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

BRATISLAVA - Vysokoškolský profesor a podnikateľ Slavomír Magál môže otvárať šampanské. Prokurátor ho zbavil trestného stíhania, ktoré sa ťahalo vyše dva roky. Podľa zákonov mu hrozilo až niekoľko rokov za mrežami. Chyby v podkladoch sa síce dopustil, ale trestný čin to nie je. Pozrite sa, ako to odôvodnil prokurátor a čo na to hovorí sám Magál?

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Magála a jeho spoločníka ešte pred vyše dvomi rokmi, Jozefa Čambala z obzvlášť závažného zločinu subvenčného podvodu. NAKA začala 22. júla 2014 trestné konanie za zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a subvenčný podvod. Práve nepravdivé údaje pri žiadosti o dotáciu mali byť podnetom na policajné vyšetrovanie. Ako sme však zistili, chyba nebola na strane obvinených a trestného činu sa nedopustili.

Magál v žrebčíne v Motešovciach
Zobraziť galériu (5)
Magál v žrebčíne v Motešovciach  (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

„Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru v trestnej veci obvinených Slavomíra M. a Jozefa Č. dňa 3. 6. 2016 predložil dozorujúcemu prokurátorovi spisový materiál s návrhom na zastavenie trestného stíhania,“ informoval Topky Martin Wäldl z Prezídia policajného zboru. Prokurátor po preštudovaní a vyhodnotení všetkých dôkazov a podkladov 15. júla 2016 rozhodol, o zastavení trestného stíhania obvinených, pretože „stíhané skutky nie sú trestnými činmi.“

„Obvinení vo svojich výpovediach popreli, žeby túto skutočnosť úmyselne PPA (Poľnohospodárska platobná agentúra) zamlčali, resp. uviedli nepravdivý údaj. Uviedli, že si to zrejme pri spracovávaní podkladov neuvedomili alebo opomenuli. Ani ich nenapadlo takýto údaj kontrolovať, keďže projekt Modernizácie farmy Agromer bol už v čase, kedy k nemu pristupovali, riadne PPA skontrolovaný, odsúhlasený a bola uzatvorená Zmluva o poskytnutí NFP,“ tvrdí prokuratúra.

Zvrat v prípade podvodu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

Obvinený tvrdil, že PPA mala k dispozícii všetky listiny vrátane listov vlastníctva na nehnuteľnosti, z ich strany teda nebol úmysel nijako PPA uvádzať do omylu, nič nezamlčovali ani nefalšovali dokumenty. Zjednodušene povedané, aj keď obvinení dodali v podkladoch chyby, trestného činu sa nedopustili, pretože to mali odhaliť úradníci PPA.

Z hľadiska naplnenia znaku objektívnej stránky skutkovej podstaty trestného činu subvenčného podvodu podľa paragrafu 225 odsek 1 Trestného zákona, a to uvedenia do omylu v otázke splnenia podmienok podľa všeobecne záväzného predpisu, na ktoré je poskytnutie alebo použitie príspevku zo štátneho rozpočtu viazané, je potrebné hodnotiť nielen prosté uvedenie nepravdivých údajov zo strany obvinených, ako žiadateľov o predmetný príspevok, ale tiež v objektívnej i subjektívnej rovine posúdiť možnosť odhalenia resp. zistenia tejto nepravdivej skutočnosti zo strany poskytovateľa, a v jej kontexte aj mieru úsilia, ktorá musela alebo mala byť vynaložená na odhalenie resp. zistenie nepravdivosti deklarovanej skutočnosti.

Zvrat v prípade podvodu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

Toto je podľa prokuratúry kľúčový faktor, ktorý rozhodol o tom, že obvinení boli zbavení trestného oznámenia. Nesprávne uvedené údaje zo strany obvinených bolo možné zistiť bez zvýšeného úsilia poskytovateľa príspevku. Inými slovami, úradníci PPA si nesplnili povinnosť, keď nepodrobili analýze dokumenty Magála, resp. jeho firmy.

Magál hodnotí zastavenie trestného stíhania ako víťazstvo pravdy a lásky nad lžou a nenávisťou. Pravda a láska zvíťazili nad lžou a nenávisťou,“ zareagoval pre Topky Slavomír Magál.

Zvrat v prípade podvodu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

Kontroverzný žrebčín

Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia PZ začala v júli 2014 trestné konanie na základe informácií, ktoré jej poskytol niekdajší šéf Žrebčína Motešice Ivan Katrinec. Katrinec dlhé roky poukazoval na dotácie, ktoré dostal prostredníctvom Poľnohospodárskej platobnej agentúry na svoje projekty Slavomír Magál, resp. spoločnosť MBL, v ktorej je spoločníkom.

 „Ja som polícii oznámil, že poberateľ dotácií – Slavomír Magál a firma MBL, nepoužila finančné prostriedky, ktoré dostala z fondov Európskej únie, na to, na čo mala, resp. že ich spreneverila, resp., že nevybudovala za ne to, na čo boli tie finančné prostriedky určené,“ uviedol vtedy Katrinec.

Katrinec povedal, že polícii dal minimálne 11 podnetov, NAKA sa podľa jeho poznatkov zaoberá piatimi. Ide napríklad o projekt adaptácia mechanizačného strediska Čierna Voda na areál pre výkonnostné skúšky koní (príspevok vyše 500-tisíc eur) a jeho dobudovanie (príspevok 147-tisíc eur), vybudovanie jazdeckej výcvikovej prekážkovej dráhy v Motešiciach (príspevok 195,5 tisíca eur), Penzión Hala s jazdiarňou Motešice (necelých 500-tisíc eur).

„Zaviedol platobnú agentúru nesprávnymi údajmi, čim neoprávnene získal dotácie,“ povedal Katrinec na adresu žiadateľa o dotáciu. Podľa neho ani nevybudoval objekty tak, aby to zodpovedalo projektu, najmä prekážkovú dráhu a penzión. V prípade projektu na Čiernej Vode sa podľa Katrinca stavalo na cudzích stavbách, do dnešného dňa bez kolaudačného rozhodnutia.

„Pri podpore na projekty pre subjekty Slavomír Magál SHR alebo MBL s.r.o. nedošlo ani k podvodu, ani k poškodeniu finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Projekty sú funkčné, životaschopné a každý sa môže osobne presvedčiť v Lubine, v Motešiciach aj na Čiernej Vode, že je tam poriadok, pozitívna atmosféra, polia sú obrobené a zvieratá sú vo vynikajúcom výživnom stave,“ oponoval pred dvomi rokmi Magál.

Viac o téme: DotácieUčiteľPodnikateľEurofondySlavomír Magál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu