Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vysoké Tatry nevzdávajú boj o Štrbské Pleso

Štrbské Pleso
Štrbské Pleso

VYSOKÉ TATRY - Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš chce využiť všetky právne kroky, aby mesto neprišlo o známe turistické stredisko Štrbské Pleso.

Osada rozhodnutím Najvyššieho súdu z 3. mája pripadla do katastra obce Štrba. Akým spôsobom chce mesto rozhodnutie súdu zvrátiť, Mokoš dnes pre ČTK nespresnil.

"Podľa nášho názoru rozhodnutie Najvyššieho súdu nie je v súlade so zákonom, presné kroky ale určíme až po doručení rozsudku," povedal Mokoš. Podľa neho zákon umožňuje vrátiť katastrálne územia odňaté obciam medzi rokmi 1948 až 1989. Tatranské osady do jedného mesta však spojili zákonom už v roku 1947.

V prospech obce Štrba rozhodol aj Krajský súd v Banskej Bystrici. Pôvodne sa vecou zaoberal Krajský súd v Prešove, obec Štrba však namietala jeho zaujatosť. Súd vtedy potvrdil rozhodnutie Katastrálneho úradu v Poprade. Mesto Vysoké Tatry už v roku 2004 stratilo obec Podbanské, ktorá pripadlo do katastra Pribyliny.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu naopak privítal starosta Štrby Michal Sýkora. "Chceme investovať do stavu na Štrbskom plese, zlepšiť služby v turistickom ruchu, nechceme stavať nič nové," povedal ČTK Sýkora.

Podľa Mokoša rozhodnutie Najvyššieho súdu trhá celistvosť horského regiónu. Pre mesto Vysoké Tatry však podľa neho stratou Štrbského Plesa nevznikne vysoká finančná strata. "Na daniach z nehnuteľnosti a dane z pobytu sme priemerne získavali osem miliónov ročne, ale klesnú nám výdavky," uviedol Mokoš. Samospráva totiž na takmer 2000-hektárovom území musela zabezpečovať zimnú údržbu ciest, kosenie, osvetlenie a ďalšie služby. Rozdiel v príjme a výdavkoch je podľa primátora malý.

Zmena katastrálnych hraníc sa dotkne asi 90 ľudí, ktorí majú na Štrbskom Plese, najvyššie položenej tatranskej osade, trvalý pobyt. Na tomto území sa nachádza známy lyžiarsky a športový areál, ktorý však v posledných rokoch chátral.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu