Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dôležitý summit v Bratislave sa blíži: Bude sa rozhodovať o budúcnosti Únie!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídri 27 členských krajín EÚ na neformálnom summite v Bratislave (16. septembra) sa pokúsia zadefinovať stav, v akom sa únia ocitla po britskom referende a v dôsledku dopadov migračnej krízy. Mali by tiež vytýčiť päť alebo šesť priorít pre budúcnosť únie, ktorými sa budú detailnejšie zaoberať v rámcu takzvaného bratislavského procesu, ktorý odštartuje práve summit v slovenskej metropole.

Slovenský premiér Robert Fico to uviedol po dnešných rokovaniach s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktoré boli zamerané na prípravu neformálneho summitu. Diskusie na vysokej politickej úrovni o budúcnosti EÚ by mali podľa Fica pokračovať na jar vo Vallette, počas maltského predsedníctva v EÚ, a ukončiť by sa mali v Ríme v rámci osláv 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv.

Fico zdôraznil, že lídri budú v Bratislave prvýkrát od britského referenda diskutovať o tom, ako má vyzerať EÚ, ako budú nastavené jej priority a na čo sa treba zamerať v ďalšom období.  Premiér podľa vlastných slov ubezpečil Tuska o tom, že Slovensko je pripravené organizačne zvládnuť takéto podujatie. Summit bude podľa jeho slov rozdelený na tri časti - doobedňajšie rokovania na Bratislavskom hrade, plavba loďou po Dunaji smerom k Danubiane spojená s pracovným obedom a ukončenie rokovaní na Hrade. 

Pokiaľ ide o obsah nadchádzajúceho summitu, ten by sa mal podľa šéfa slovenskej vlády svojim významom zapísať do histórie summitov EÚ."Chceli by sme, aby summit bol jasnou odpoveďou pre všetkých ľudí, ktorí žijú v EÚ, že únia aj napriek rozhodnutiu voličov v Británii je životaschopná a je pripravená postarať sa o nové a ambiciózne ciele a ochrániť svojich občanov pred mnohými negatívnymi javmi," vyhlásil Fico.

Medzi ciele, ku ktorým sa chce podľa neho summit dopracovať, je vytvárať také pracovné a životné podmienky, aby Európa aj naďalej patrila medzi najatraktívnejšie miesta na Zemi.

Lídri sa v Bratislave nevyhnú ani témam migrácie, bezpečnosti a boja proti terorizmu. Ďalej to budú debaty o podpore investícií a o návrhoch na posilnenie tzv. Junckerovho investičného plánu. K novým tematickým okruhom má patriť oblasť digitalizácie a dôraznejších investícií pre mladých ľudí.

"Ale predovšetkým si chceme stanoviť jasnú diagnózu kde sa nachádza EÚ po rozhodnutí Británie. Bolo by ambiciózne očakávať, že na všetky odpovede nájdeme v Bratislave odpoveď, napríklad v otázke migrácie. Aj preto chceme zadefinovať oblasti, ktoré ponúkneme verejnosti ako možnosť pre zabezpečenie kvalitnejšej Európy a viac ochrany aj v zmysle sociálneho a hospodárskeho života," povedal Fico.Premiér sa v predvečer summitu v Bratislave ešte raz stretne s Donaldom Tuskom a naplánované má aj stretnutie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Viac o téme: Robert FicoDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu