Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Povinný MANUÁL pre všetkých dovolenkárov: Rady a tipy, na čo nesmiete pred cestou zabudnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Neviete, ako sa zbaliť do lietadla pred odletom na dovolenku, aby ste predišli zbytočným komplikáciám? My vám s tým trochu pomôžeme. Inšpirovať sa môžete praktickými radami, ktoré určite ocení každý cestovateľ.

Skontrolujte si doklady

Na cestu do niektorých krajín potrebujete pas, preto si jeho platnosť pred odchodom dobre skontrolujte. Niekedy sa stane, že rodičia na dovolenku vezmú deti, ale pozabudnú, že v prípade malých detí sa pas vydáva iba na dva roky. Mätúce však môže byť to, že pas musí byť v určitých prípadoch platný ešte 6 mesiacov po návrate z dovolenky. Ak dĺžka pasu nebude dostatočná, môže sa vám stať, že uviaznete na letisku. Obmedzenia platia napríklad pre Egypt a Omán, kde víza získate po prílete do krajiny a po návrate vám musí pas platiť ešte šesť mesiacov. Po návrate z Tuniska vám musí pas platiť ešte 150 dní.

Táto žena vám ukáže, ako zbaliť sto vecí do príručnej batožiny: NEUVIDÍTE, NEUVERÍTE

Lekárske potvrdenia

Niektoré letecké spoločnosti vyžadujú pri zdravotných komplikáciách potvrdenie od lekára nie staršie ako 6, 7, 10 či 14 dní. Zvyčajne vám stačí vyplniť formulár na stránke spoločnosti, s ktorou sa chystáte letieť. Môže sa stať, že cestujúci pri sebe nemá potrebné potvrdenie od lekára na podpísanom formulári požadovanom  leteckou spoločnosťou a nemusia mu dovoliť odletieť. Potvrdenie potrebujete aj v období tehotenstva od 26. do 34. týždňa.

Balenie batožiny

Leteckí dopravcovia odporúčajú zbaliť si na cestu pevnú batožinu s ochranným zámkom. Ideálne je, ak nemá príliš veľa zipsov, popruhov či úchytiek, pretože by sa mohla pri prechode bezpečnostnou kontrolou zachytiť na batožinových pásoch.

Povinný MANUÁL pre všetkých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Jedlo na cestu

Do lietadla si môžete vziať aj jedlo, napríklad bagety, čipsy, keksy alebo nápoje do objemu 100 mililitrov. Ak sa rozhodnete prepravovať bryndzu, maslo, kečup, roztierateľný syr, paštétu alebo krémový koláč, musí byť v objeme maximálne 100 gramov alebo 100 mililitrov. Ak prepravujete tekutiny, musia byť v uzatvárateľnom plastovom vrecku a nemôžu presiahnuť objem jeden liter. Ak chcete zabaliť viac potravín, musia byť zabalené v samostatnej batožine.

Lieky

Cestujúci si na palubu môže zobrať potrebné lieky, nesmú však presiahnuť objem 100 ml. Ak sú v pevnom skupenstve, musia byť umiestnené v pevnom v priehľadnom a uzatvárateľnom plastovom vrecku (spolu s inými tekutinami, aerosólmi a gélmi) s kapacitou do 1 litra, pričom obsah tohto plastového vrecka sa doň bez problémov zmestí a vrecko je úplne zatvorené.

Veci, ktoré do batožiny nepatria

Každá letecká spoločnosť si prepravné podmienky batožiny určuje sama, vrátane poplatkov za ňu. Pre uľahčenie orientácie v podmienkach, príručná batožina je definovaná ako tá, ktorú má cestujúci na letisku celý čas pri sebe a v lietadle ju spravidla umiestňuje pod sedadlo alebo do priestoru nad hlavami cestujúcich (kabelka, notebook, batoh, igelitová taška). Za podanú batožinu sa považuje tá, ktorú cestujúci odovzdáva pri check-in pulte a umiestnená je v batožinovom priestore lietadla.

Ryanair si napríklad stanovuje takéto podmienky: Príručná batožina: 1 kus batožiny do 10 kg s rozmermi max. 55 cm x 40 cm x 20 cm bezplatne a 1 ks menšej príručnej batožiny bezplatne – rozmery max. 35 x 20 x 20 cm. Podaná batožina: Za poplatok možno prepraviť batožinu s hmotnosťou 15 kg (25 €) alebo 20 kg (35 €).

Povinný MANUÁL pre všetkých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Preprava cenností

Všetky cenné predmety si treba vždy ukladať do príručnej batožiny a mať príručnú batožinu po celý čas na letisku alebo v lietadle pod dohľadom. Ak umiestni cestujúci cenné predmety do podanej batožiny, letecká spoločnosť ani letisko nezodpovedajú za stratu alebo poškodenie takýchto vecí. Do podanej batožiny nesmie cestujúci umiestniť peniaze, šperky, cenné kovy, kľúče, lieky, dioptrické a slnečné okuliare, kontaktné šošovky, hodinky, cenné papiere, cigarety, tabak alebo tabakové výrobky, obchodné dokumenty, pasy a iné identifikačné dokumenty. Takisto krehké veci, akými sú parfémy, toaletné vody, paše, sklo, porcelán, vodná fajka a žiadne elektronické prístroje vrátane príslušenstva (walkman, CD prehrávač, fotoaparát, videokamera, MP3, mobilný telefón, prenosný počítač, čítačka kníh atď.).

Zakázané predmety

Vo vyhradených bezpečnostných priestoroch a na palube lietadla nesmiete mať so sebou palné, strelné zbrane a iné prostriedky na vystrelenie náboja vrátane hračkárskych zbraní a replík, ďalej omračujúce zariadenia ako tasery, slzný plyn a podobne. Doma tiež nechajte predmety s ostrým hrotom alebo ostrou hranou, napríklad žiletky, nože, sekáčiky či nástroje bojových umení. Vyvarujte sa aj pracovných a tupých nástrojov, ktoré môžu spôsobiť zranenie, napríklad vrtáky alebo píly, hokejky, obušky, bejzbalové pálky, rybárske prúty, stanové kolíky a tyče či tenisové rakety či kolobežky, odrážadlá, chodecké palice, lopty v mäkkom obale, balóny. Fakt, že v lietadle nesmiete prepravovať výbušniny a zápalné látky, je tiež dobre známy. Zapaľovače akéhokoľvek druhu nemôžete mať v príručnej ani zapísanej batožine. Môžete ho prevážať výlučne vo vrecku oblečenia. Nie je možné prevážať zapaľovače typu ZIPPO.

Povinný MANUÁL pre všetkých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Amnesty International)

Tekutiny, pasty, gély

Cestujúci smie v príručnej batožine prevážať látky tekutej, pastovej a gélovej povahy len v samostatných nádobách s objemom maximálne 100 ml (alebo 100 gramov), ktoré musia byť umiestnené v priehľadnom a opätovne uzatvárateľnom plastovom vrecku (spolu s aerosólmi a gélmi) s kapacitou do 1 litra, pričom obsah tohto plastového vrecka sa doň bez problémov zmestí a vrecko je úplne zatvorené. Všetky tekutiny musia byť vybrané z príručnej batožiny a deklarované samostatne pred detekčnou kontrolou umiestením v prepravke mimo batožiny.

Do tejto skupiny patria: šampóny, sprchové gély, parfumy, kozmetika (maskara, tekutý mejkap, balzamy), nealkoholické a alkoholické nápoje, iné látky pastovej povahy (bryndza, treska, med, džem, paštéty, nutella, arašidové maslo, coyage cheese, horčica, kečup, majonéza, maslo, tvaroh, nátierky), zubné pasty, gély na vlasy, spreje na vlasy, podpažné spreje a iné. Pri tekutých látkach nerozhoduje aktuálny obsah balenia, ale ten, ktorý je uvedený na predajnom obale. Tekutiny pre potreby diabetikov, inzulínové perá, tekuté lieky - kvapky, sirup proti kašľu, roztok na kontaktné šošovky a pod. môžu byť prepravené v príručnej batožine aj vo väčšom množstve ako 100 ml, nie je potrebné predložiť lekárske potvrdenie.

Nadrozmerná batožina

Ak potrebuje cestujúci na dovolenku prepraviť väčšie predmety, ktoré sa nezmestia do podanej batožiny, podá ich pri check-in pulte s nápisom Nadrozmerná batožina. Tie sa potom prepravia v nákladnom priestore lietadla. Prepravu takýchto predmetov treba nahlásiť leteckej spoločnosti vopred, ideálne pri rezervácii letenky, a zaplatiť za ňu poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti, ak jeden kus športovej potreby neprepravuje spoločnosť bezplatne. Ako nadrozmerná batožina sa prepravujú športové potreby či hudobné nástroje.

Do nadrozmernej športovej batožiny patria rybárske prúty, golfové palice, bicykle do hmotnosti 30 kg, skútre, bejzbalové pálky, hokejky, biliardové tága, šermiarske potreby, latky na skok o žrdi, surfy, bodyboardy, skateboardy, snowboardy, lyže a lyžiarky, akékoľvek príslušenstvo k stanom (napr. stanové kolíky, skladacie stanové tyče), kolobežky, profesionálny potápačský výstroj (tlaková paša, plutvy, oblek, hĺbkomer), windsurfingové vybavenie (doska, stožiar), kiteboardy, padák, paraglider, kajak. Bicykle musia byť zabalené v ochrannom obale alebo vo vreci. Je potrebné vyfučať kolesá, zložiť pedále a otočiť riadidlá súbežne s kostrou bicykla. Preprava elektrických bicyklov nie je možná.

U viacerých leteckých spoločností platí, že malý hudobný nástroj, ktorý by sa inak nezmestí do príručnej batožiny, teda napríklad gitara, klarinet, husle, viola či violončelo možno vziať na palubu lietadla, ak je zabalený v ochrannom obale, bolo preň zarezervované extra sedadlo a bol zaň zaplatený príslušný poplatok. Cestujúci si totiž musí minimálne 48 hodín vopred, ideálne však už hneď pri kúpe letenky, zarezervovať pre hudobný nástroj samostatné sedadlo (EXTRA ITEM SEAT), keďže takýto hudobný nástroj sa nemusí vmestí do úložného priestoru nad cestujúcimi v lietadle. Treba pamätať aj na to, že príslušný poplatok sa platí pre cestu do destinácie aj pre cestu naspäť a v závislosti od leteckých spoločností sa môže jeho výška líšiť podľa toho, či ho zaplatíte vopred cez internet, alebo až priamo na letisku. Hmotnosť hudobného nástroja umiestneného na samostatnom sedadle by nemala presiahnuť 20 kg a niektoré letecké spoločnosť si udávajú aj rozmerové limity, ktoré by hudobný nástroj nemal presiahnuť. V prípade, že potrebujete prepraviť väčšie hudobné nástroje ako sú bicie, basa, harfa, tie sa prepravujú v nákladnom batožinovom priestore lietadla. 

Povinný MANUÁL pre všetkých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: DovolenkaLietadloBatožinaLet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu