Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborníci vysvetlili, ako často treba vymieňať slnečné okuliare: Ich rada vás prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SAO PAULO - Myslíte si, že kvalitné slnečné okuliare vám vydržia niekoľko rokov? Tento názor je trocha skreslený. Možno si ochranné vlastnosti zachovajú o niečo dlhšie, ale aj ony sa časom zmenia na nepriateľa vašich očí.

Brazílski vedci po najnovšej štúdii varovali verejnosť, aby viac dbala na ochranu očí pred slnečných žiarením. Nové slnečné okuliare by sme si podľa nich mali kupovať každé dva roky, lebo v priebehu času strácajú ochranu pred UV žiarením. V dôsledku nedostatočnej ochrany je oko náchylnejšie na zhubný vplyv UV lúčov, opísali vedci v magazíne Biomedical Engineering OnLine.

Slovenskí odborníci porovnali opaľovanie kedysi a dnes: Pozor na deti, slnečné zákony sa menia

Kvalitné slnečné okuliare by mali byť použiteľné dva roky, ak by ste ich na slnku mali nasadené maximálne dve hodiny denne. „Zdravotný stav očí je vážnym problémom po celom svete, ale obzvlášť v tropických krajinách, kde sú v lete extrémne vysoké teploty a nadpriemerné teploty v zime v porovnaní s inými krajinami,“ ozrejmila profesorka Liliane Venturová z univerzity v Sao Paule. V prípade, že človek zvažuje dovolenku v trópoch, nemal by zabúdať sa okuliare s vyšším ochranným filtrom.

Odborníci vysvetlili, ako často
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: OpaľovanieSlnečné okuliareSlnečné žiarenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu