Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odtajnená tragédia v ČSSR: Utekali pred komunizmom, synčeka (†6) im vzala smrť vo Váhu

Berlínsky múr Zobraziť galériu (2)
Berlínsky múr (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Politika prísnej ochrany hraníc zo strany bývalého východonemeckého režimu pripravila o život najmenej 1841 ľudí. Vyplýva to z najnovšej analýzy, ktorú tento týždeň zverejnila Alexandra Hildebrandtová z múzea Berlínskeho múru pri niekdajšom hraničnom priechode Checkpoint Charlie. Berlínsky múr začal východonemecký komunistický režim stavať pred 55 rokmi, 13. augusta 1961.

Sovietska invázia do Československa v roku 1968 očami USA: Hĺbková analýza v odtajnených spisoch CIA

Múzeum štatistiku úmrtí medzi rokmi 1945 a 1989 pojíma pomerne široko a zahŕňa do nej všetky obete Berlínskeho múru aj celoštátnej hranice medzi západným a východným Nemeckom, a to vrátane východonemeckých pohraničníkov alebo sovietskych vojakov, ktorí sa pokúsili utiecť na Západ. Počíta napríklad tiež príslušníkov východonemeckej pohraničnej stráže, ktorí spáchali samovraždu, alebo občanov Nemeckej demokratickej republiky (NDR), ktorí zomreli pri snahe dostať sa z komunistického štátu cez stredoeurópske krajiny a Juhosláviu do západnej Európy.

K takýmto patril aj v roku 1983 iba šesťročný Steffen Anders, ktorého na cestu za slobodou vzali jeho rodičia. "Dňa 25. augusta 1983 zatkli československé bezpečnostné orgány na hranici ČSSR a Maďarska dvojicu občanov NDR. Tí sa rozhodli kvôli problémom s bývaním, ako aj kvôli iluzórnym predstavám o životných podmienkach v Spolkovej republike Nemecko (SRN) nezákonne opustiť NDR a dostať sa cez Československo a Maďarsko do Juhoslávie, aby odtiaľ pokračovali do SRN," cituje Hildebrandtová z úradnej správy.

Odtajnená tragédia v ČSSR:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Aby svoj zámer uskutočnili, vydali sa z Komárna východným smerom k rieke Váh, ktorú preplávali v domnienke, že ide o hraničnú rieku Dunaj. Pritom prúd uniesol ich dieťa, ktoré sa utopilo," konštatuje stroho úradný záznam k udalostiam z 23. augusta 1983.

Rodičom Steffena sa podarilo dostať na druhý breh, svoje dieťa ale už nenašli. O prekročení hranice do Maďarska sa pokúsili znovu 25. augusta. Tentoraz ich zatkla polícia, ktorá tiež o tri dni neskôr našla mŕtvolu ich dieťaťa. Steffen bol údajne na želanie svojich rodičov pochovaný v Komárne.

Prípad, ktorý sa múzeu podarilo zdokumentovať tento rok, je len jedným z mnohých. Hildebrandtová pritom očakáva, že počty mŕtvych ďalej porastú. Najmä štatistika sovietskych vojakov, ktorí zahynuli pri snahe dostať sa zo sovietskej okupačnej zóny a následne z východného Nemecka na Západ, je podľa nej neúplná.

Viac o téme: Berlínsky múr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu