Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kollár bije na poplach, Slovensko má nedostatok lekárov: Ich povolanie sa musí zatraktívniť

Marián Kollár
Marián Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Povolanie lekára treba podľa Slovenskej lekárskej komory zatraktívniť. Upozorňuje, že ich nedostatok už možno vidieť v prípade pediatrov či v nemocniciach. Základným problémom má byť, že zo slovenských lekárskych fakúlt nevychádza dosť absolventov.

"Len u všeobecných lekárov nám chýba viac ako 2000 odborníkov. Táto politika, ktorá je nastavená, sa bude musieť čo najrýchlejšie zmeniť. Je nevyhnutné, aby z lekárskych fakúlt vychádzalo podstatne viac absolventov ako doteraz," povedal prezident komory Marian Kollár. Pripomenul, že problémom je aj starnutie lekárov.

Počet prijatých uchádzačov na medicínu treba preto podľa komory zvýšiť. "Nestačí ich však len vzdelávať. Naším cieľom je, aby sa robila taká zdravotnícka politika, ktorá by medikov primala ostať pracovať na Slovensku a ak by napriek tomu odišli do zahraničia, aby mali eminentný záujem sa po nabratí skúseností vrátiť späť do našej krajiny," zhrnul Kollár.

Riešením má byť aj zabránenie odchodu mladých lekárov do zahraničia. "Je potrebné zatraktívniť celé povolanie, počnúc pracovnými podmienkami, vzdelávaním a najmä finančným ohodnotením," tvrdí Kollár. Je presvedčený, že aj na Slovensku je možné vytvoriť pre lekárov také podmienky, aké majú v zahraničí. "Celá reforma a plánované zmeny, ktoré sa nová vláda podujala spraviť a na ktorých by mala SLK prirodzene participovať, musia obsahovať aj tieto ciele," doplnil.

Viac o téme: ZdravotníctvoMarian Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu