Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prestrelka okolo farebnej vlajky Dúhového pochodu pokračuje: Lajčák odpovedal Ficovi aj Dankovi

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Slovenské predsedníctvo má celospoločenský charakter a jedným z jeho cieľov je podpora základných hodnôt EÚ. K ním patrí aj rešpektovanie ľudských práv, vrátane práv osôb patriacich k menšinám. V tomto zmysle bolo medzi 110 podujatí, ktorým SK PRES poskytlo záštitu, zaradené aj podujatie mimovládnej organizácie Inakosť, ktoré spĺňa kritéria, ako je obhajoba práv, tolerancie a odstraňovanie diskriminácie.

V praxi takáto záštita znamená, že organizácia môže použiť na svojom podujatí logo SK PRES. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neposkytuje žiadnu finančnú dotáciu na dané podujatia.

Slovenský veľvyslanec v Budapešti sa pripojil k spoločnej akcii ďalších 30 veľvyslanectiev v Budapešti. Cieľom ich vyhlásenia bolo poukázať na celosvetové základné hodnoty, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda a zamedzenie diskriminácie menšín. Vyhlásenie v deklaratórnej rovine uznáva práva príslušníkov LGBTI na slobodné sebavyjadrenie sa v medziach zákona.


Prečítajte si aj:

Dúhová vlajka rozhnevala politikov: Podľa Fica je to neprípustné, Danko žiada vysvetlenie


Rešpekt voči ľudským právam, vrátane dodržiavania nediskriminácie a slobody slova je jedným zo základných princípov právneho štátu, ako aj súčasťou medzinárodných dohôd, ku ktorým sa hlási aj Slovenská republika. V tejto súvislosti náš zastupiteľský úrad aplikoval dúhový motív na balkóne budovy veľvyslanectva.

Vzhľadom na to, že zastupiteľský úrad SR v Budapešti svoju aktivitu vopred nekonzultoval s ústredím, riešil minister ZVaEZ SR tento problém pohovorom s veľvyslancom SR v Budapešti. Upozornil ho, že zastupiteľský úrad SR, ako oficiálna štátna inštitúcia, nemôže autonómne rozhodovať o akýchkoľvek aktivitách s politickým dosahom. V tomto zmysle MZVaEZ SR upozornilo aj všetky zastupiteľské úrady SR v zahraničí. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák týmto považuje celú záležitosť za uzavretú.

Viac o téme: Európska úniaSlovenské predsedníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu