Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Opozičný útok na Fica sa odkladá: V parlamente je málo poslancov, na rade je Kaliňák!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Veľký deň pre opozíciu sa zatiaľ nekoná. Odvolávanie premiéra Roberta Fica je odložené. V národnej rade je totiž málo poslancov. O druhej popoludní sa pokračuje odvolávaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Odvolávanie predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa odkladá na štvrtok (7.7.) ráno. Ani na druhý pokus sa totiž v rokovacej sále Národnej rady SR neprezentovalo dostatok poslancov na to, aby bol parlament uznášaniaschopný. Pri úvodnej prezentácii poslancov sa zaevidovalo iba 56 členov snemovne, kým minimum je 76. Parlament je teda neuznášaniaschopný, ďalší pokus bude o 11. hodine. Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu premiéra iniciovala opozícia, podľa ktorej premiér musí pykať za to, že neodvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Opozičný útok na Fica
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Fico však v parlamente nie je, už v utorok (5.7.) odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu do francúzskeho Štrasburgu. V Európskom parlamente sa stretne s jeho predstaviteľmi a priblíži priority predsedníctva SR v Rade EÚ. Ak predseda vlády odvolávanie ustojí, hneď po hlasovaní bude pokračovať prerušená schôdza venovaná vysloveniu nedôvery ministrovi Kaliňákovi.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dve schôdze hneď po sebe zaradil predseda parlamentu Andrej Danko pre efektívnosť. Poznamenal, že ak by opozícia iniciovala ďalšiu schôdzu, asi by ju zvolal do Incheby. Priestory parlamentu totiž budú v najbližších dňoch obsadené podujatiami súvisiacimi so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

Na rad príde odvolávanie Kaliňáka

Dnes od 14. hodiny bude pokračovať prerušená schôdza venovaná odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Fica a Kaliňáka chce opozícia odvolať pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Minister je podľa opozície na Bašternáka prepojený a pomáhal nevyšetreniu jeho daňových podvodov. Premiér má zase podľa opozície pykať za to, že Kaliňáka neodvolal, kryje ho a podporuje korupčné prostredie. Slovensku navyše podľa opozície robí hanbu tým, že býva v byte, ktorý mal Bašternák postaviť zrejme z daňových podvodov.

Schôdza ku Kaliňákovi sa začala ešte vo štvrtok 30. júna. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju však prerušil po tom, čo líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne".

Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.

Na druhý deň po rokovaní poslaneckého grémia Danko vyhlásil, že schôdza musela byť prerušená, lebo v rokovacej sále parlamentu hrozil fyzický konflikt. Opozícia to popiera a poslankyňa SaS Anna Zemanová už podala podnet pre Mandátový a imunitný výbor NR SR na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi parlamentu. Zemanová je totiž presvedčená, že Danko mimoriadnu schôdzu prerušil svojvoľne.

Viac o téme: ParlamentOdvolávanieRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu