Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koalícia zablokovala odvolávanie Fica: Opozícia zúri, je to horšie ako za Mečiara!

Igor Matovič na dnešnom brífingu. Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič na dnešnom brífingu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dnešné konanie koaličných poslancov je prejavom strachu. Predstavitelia opozície tak reagovali na dnešnú opakovanú neuznášaniaschopnosť parlamentu v prípade mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Opoziční poslanci zároveň označili za neprípustné, že premiér je v deň zvolania mimoriadnej schôdze v zahraničí.

"S veľkým zármutkom musíme konštatovať, že v 21. storočí sa vraciame do dôb mečiarizmu, alebo ešte horšie," povedal líder OĽaNO Igor Matovič. Predseda parlamentu Andrej Danko podľa neho robí z parlamentu rohožku predsedu vlády. "Je ako služobníček, ktorý dal schôdzu na termín, keď vie, že Robert Fico tu nie je," vyhlásil Matovič. Konanie predsedu parlamentu je podľa Matoviča hanbou parlamentarizmu. "Klesol hlboko pod Gašparoviča a Pašku," povedal. 

Igor Matovič na dnešnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Natálie Blahovej (SaS) bolo dnes v rokovacej sále približne 130 poslancov, neprezentovali sa však. "Prezentujú sa však aj tým, že sa zapíšu do prezenčnej listiny. Takto len poberajú benefity, ale pracovať odmietajú," skonštatovala. Ako povedal Daniel Lipšic (OĽaNO), právo 30 poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze je zároveň povinnosťou parlamentu im túto schôdzu umožniť.

Igor Matovič na dnešnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Lipšica je požiadavka koalície, aby v sále boli prítomní všetci opoziční poslanci s tým, že následne koalícia poskytne zvyšné chýbajúce hlasy legitimizáciou kotlebovcov ako politickej sily. "Je to hlboké dno," uviedol s tým, že podobnú taktiku si nedovolil ani Vladimír Mečiar. Ako vyhlásil Ľubomír Galko (SaS), dnešné konanie koalície je aroganciou a neúctou voči občanom SR. "Aj dnešným činom dali najavo, že peniaze im nesmrdia, ale prácu vykonávať nechcú," dodal. 

Igor Matovič na dnešnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vládna koalícia argumentuje, že v sále musí byť prítomná celá opozícia, oni následne poskytnú chýbajúce hlasy, aby sa schôdza mohla konať. Pri druhom pokuse otvoriť schôdzu podľa Andreja Hrnčiara (Sieť) koalícia potrebných sedem hlasov poskytla. "Schôdzu však zvolávala opozícia, nie koalícia," povedal novinárom. "Taký je politický život," dodal.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu